През 1946 г. легендарният дизайнер Кристиан Диор отваря бутика си

...
През 1946 г. легендарният дизайнер Кристиан Диор отваря бутика си
Коментари Харесай

По-разкошно, по-цветно, по-луксозно - на гости в дома на Dior

През 1946 година именитият дизайнер Кристиан Диор отваря бутика си на 30 Avenue Montaigne в Париж с думите: " Моето предпочитание беше да основа къща на мое име. Къща, в която всичко да бъде ново. "
 Покоите на Мария Антоанета във Версай, които още веднъж са отворени за гости
В спалнята на Мария Антоанета

Още една причина да посетим Версай

И надали тогава известният религиозен мосю е осъзнавал какъв брой оракулски ще се окажат думите му. Защото към 75 години по-късно всичко остаряло още веднъж е ново на 30 Avenue Montaigne. От предходната пролет домът на Dior в Париж отново е отворил порти след двегодишно възобновяване и разширение.

Вече на повече от 10 033 квадратни метра са ситуирани пространство за търговия на дребно, зали за изложения и места за пребиваване и отдих. Част от комплекса са ресторант, сладкарница и градини, както и салони за хубост, бижута, конфекция, висша мода и специфичната сбирка на Dior Maison. Освен това ревностните почитатели на Dior даже могат да отседнат в първокласен хотелски апартамент на фамозния адрес 30 Avenue Montaigne.

В задачата по обновяването и разширението на дома на Dior е замесен архитектът Питър Марино. Той и преди е работил с марката - както по нейни местоположения в Ню Йорк, по този начин и по две предходни реновации на парижката къща. Но натискът за последното ѝ обновяване е бил по-голям от всеки път, както твърди самият проектант.

" Малко наподобява на Кронос, великанът, който е изял децата си. Но по-добре да изядеш личните си деца, в сравнение с някой различен да ги изяде ", е ексцентричният му коментар за величествената постройка.

Екипът на Питър Марино има за цел да уважи нейното завещание и отличителните белези на интериора ѝ, каквито са паркетните подове и деликатната обшивка. " Не можете да забравите предишното - то е там, само че не е нужно животът ви да продължава в предишното. Фалшивото минало е това, което не одобрявам. Аз съм съвременен проектант, това е, което върша ", споделя още Питър Марино.

В резултат на работата му пространствата в къщата на Dior остават просторни и изпълнени със светлина, само че са осъвременени. Бялото и кремавото са цветовете, които преобладават в интериора, написа Elle Decor.

В ресторантът Le Restaurant Monsieur Dior усещане вършат столовете, облицовани в присъщ за френската марка десен, както и пикселизираната алена стена, която при по-внимателно вглеждане, издава дребните изображения, " вградени " в нея.

Старото в интериора на дома на Dior припомня за себе си посредством внушителната ротонда с дървени греди и подовата настилка, която е актуализирана със ярък дървен паркет.

Питър Марино и екипът му почитат и манията на дизайнера Диор по цветята. Заедно с белгийския ландшафтен проектант Питър Вирц, те основават три обособени култивиран пространства в цялата постройка, в това число зимна градина и озеленен покрив. " Мястото, на което Диор се чувсташе най-щастлив, не беше до момента в който е в дребното си студио, а когато се отпускаше в градината си ", изяснява Питър Марино.

Към концепцията на магазина пък той включва и творби на изкуството, едно от които е монументалната роза на скулптора Иса Генцкен, ръзцъфваща в извивката на вита стълба.
 Най-известната въртяща се къща в света търси новите си притежатели - против каква цена
Колко коства най-известната въртяща се къща в света

Гледка за милиони

Несъмнено обаче за феновете на Dior най-важни са творенията на дизайнера. И надали има по-разкошно, по-цветно и по-луксозно прекарване за ценителите на модата от това, на което те могат да се насладят на 30 Avenue Montaigne.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР