През 1935 г., когато Иля Илф и Евгений Петров, вече

...
През 1935 г., когато Иля Илф и Евгений Петров, вече
Коментари Харесай

„Едноетажна Америка“ на Илф и Петров - една от най-добрите книги, написани за Америка от чужденци

През 1935 година, когато Иля Илф и Евгений Петров, към този момент известни като креативния тандем зад „ 12-те стола “ и „ Златния телец “, слизат от „ Нормандия “ на пристанището в Ню Йорк те са безпределно сюрпризирани и още по-неподготвени от безумния темп на „ тичащия “ град, от многообразието от емигранти, пристигнали тук от всяко кътче на света, с цел да търсят благополучие, пари и популярност.

„ Ню Йорк спеше, а милиони електрически лампи бдяха над неговия сън. Спяха преселниците от Шотландия, от Хамбург и Виена, от Ковно и Белосток, от Неапол и Мадрид, от Тексас, Дакота и Аризона, спяха преселниците от Латинска Америка, Австралия, Африка и Китай. Спяха черни, бели и жълти хора. Като гледахме леко трепкащите светлини, искаше ни се по-скоро да научим: по какъв начин работят тези хора, по какъв начин се развличат, защо мечтаят, на какво се надяват, какво ядат? “


Без да губят време те се включват в това съревнование и стартират да приготвят идната си обиколка из Страната на неограничените благоприятни условия. Акредитирани като репортери на вестник „ Правда “ те имат за цел да се срещнат и да опознаят не толкоз артистичния и издателски свят на разрастваща се Америка, а хората от „ долните етажи “, тези, които са в основата на индустриалния и стопански взрив на страната. В началото на 30-те години Вашингтон и Москва са седнали на масата на договарянията и след признаването на Съветския съюз от Съединени американски щати сред двете страни са открити дипломатически връзки. Нормализирането на връзките оказват удобно влияние и върху търговски-икономическите връзки на двете страни, десетки американски експерти, инженери и учени са поканени в Съюз на съветските социалистически републики.


След като прекарват близо месец в Ню Йорк, срещат се на утринно мартини с Хемингуей, посещават Бродуей и пандиза Синг-Синг, държат тирада пред членовете на клуб „ Немска гощавка “ в „ Медисън скуеър гардън “ те се насочат на дългопланираното странствуване със своя новозакупен, сив „ Форд-Т “. Придружавани от фамилната двойка Адамс, Илф и Петров прекосяват Америка от Атлантика до Тихия океан и назад. По време на това вълнуващо премеждие те съумяват да посетят 25 щата, стопират в стотици градове, срещат хора от всички прослойки – от служащи в заводите до бизнесмени и интелектуалци, измежду които самия Хенри Форд.


И макар че се качват на емблематичната „ Емпайър Стейт билдинг “, техният взор е насочен към „ едноетажната “ Америка. С прозорливост и доброжелателна подигравка те показват живота на елементарния американец, а не чудесата на техниката и строителството.

В книгата „ Едноетажна Америка “ те не съдят, а правдиво обрисуват това, което виждат, не поставят етикет, а се пробват да схванат тази голяма страна в контраста й сред Южните щати и Западното крайбрежие. С типичното си духовитост създателите оферират любопитен взор към стопанската система, държавното устройство, бита, религията и изкуството.

По време на своето пътешестване те пишат десетки публикации, които изпращат за издание в „ Правда “, всяка една датайлно цензурирана, преди да бъде показана на читателите. Стотиците фотографии направени от Иля Илф с неговия фотоапарат „ Лайка “ са публикуваи в известното списание „ Огонёк " в специфична поредност „ Американски фотографии “.



Първото издание на книгата „ Едноетажна Америка “ излиза през 1937г. и носи в себе си прелестта на изящната подигравка, по този начин присъща за господата Илф и Петров, и насочва предизвикателство към въображението на актуалния четец. Написана с доста комизъм и самоирония „ Едноетажна Америка “ е оповестена за най-хубавата книга, написана за Америка от чужденци.

Книгата „ Едноетажна Америка “ може да поръчате на: http://www.vakon.bg/ednoetajna-amerika.htmm
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР