През 1922 г. ексцентричният публицист Хюго Гернсбак (Hugo Gernsback) решил,

...
През 1922 г. ексцентричният публицист Хюго Гернсбак (Hugo Gernsback) решил,
Коментари Харесай

Величественият паметник на електричеството

През 1922 година ексцентричният журналист Хюго Гернсбак (Hugo Gernsback) решил, че светът има потребност от 300-метров бетонен монумент в чест на електричеството. Гернсбак считал, че монументът ще издържи хиляди години и вместо да бъде застинал във времето исполин, ще се трансформира непрекъснато, като измененията ще отразяват софтуерния прогрес на всяко последващо потомство.

В публикацията си от 1922 година в сп. Наука и открития Гернсбак изяснява за какво е нужно да бъде издигнат подобен монумент. Той виждал монумента като завет към идващите генерации, който трябвало да припомня, че даже и цивилизацията ни да бъде унищожена от войни или естествени бедствия, в един миг от историята си сме постигнали нещо велико.

В последна сметка това е истина. Електричеството е направило цивилизацията ни такава, каквато е. А в случай че човечеството бъде заличено от лицето на земята, няма да има никакъв метод да се разбере каква значима роля е изиграло електричеството за нашето развиване.

Преди египтяните да построят първата си пирамида, евентуално са се замислили, че в случай че не построят нещо голямо и величествено, културата им няма да издържи на яростта на природата, времето и даже самия човек. Може би по тази причина пирамидите са толкоз огромни и постоянни.

Според Гернсбак паметникът трябвало да наподобява като голям електрически генератор, не по-нисък от 300 метра. За съпоставяне, височината на Статуята на свободата плюс основата ѝ е единствено 93 метра.

Гернсбак не е предложил място за построяването на този възвишен монумент, само че съдейки по изображението, най-вероятно е имал поради Съединени американски щати.

Като се замисли човек, в действителност това не би било неприятна концепция. Такъв монумент не би бил опустошен изключително елементарно, не би коствал доста на електрическите компании, а и ще остане епохи, с цел да може бъдещите генерации да му се любуват и да имат почитание към софтуерният прогрес, осъществен от предците им.

Gizmodo

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР