През 1905 г. немският философ и социолог Макс Вебер пише

...
През 1905 г. немският философ и социолог Макс Вебер пише
Коментари Харесай

Държавният дълг на САЩ като причина за войни и смяна на морала

През 1905 година немският мъдрец и социолог Макс Вебер написа книгата „ Протестантската нравственос и духът на капитализма “. Което към момента служи като значим източник за схващане на задачите, трендовете и вероятния завършек на модерния капитализъм.

Вебер изхожда от обстоятелството, че капитализмът и протестантството са братя близнаци.

Протестантската вяра наподобява пази стопански дейния пласт (търговци, индустриалци) на западноевропейското (а по-късно и американското) население от католическия морал, който обременява активността им.

Ако през Средновековието, в сходство с католическата версия на християнството, се утвърждават краткотрайният темперамент на земния живот и нуждата да се молим, да почитаме църквата и да се подготвим за безконечен живот на небето и за това да вършим положителни каузи, да бъдем милостиви и великодушни на хората, по-късно с появяването на търговците, лихварите и индустриалците стартират да се откриват полезностите на земния (светския) живот.

За да им даде статут на святост, поражда протестантството.

Разбира се, протестантите се отличават с обща обич към живота, която в доста връзки е прелестно, тъй като хората не идват на този свят в името на аскетизма, а насладата от живота също е присъща за индивида, както и желанието да му е добре в живота и след гибелта, в отвъдното.

Но фактът, че с течение на времето някои протестанти свързват триумфа в живота единствено с количеството добити „ богатства ” и пари, става основа за идеологията на най-хищническата версия на капитализма и дисбалансира изгодите от това течение в християнството.

„ От позиция на Лутер („ първият татко “ на протестантството), монашеският метод на живот е освен неправилен за опрощение пред Бога, само че също по този начин е единствено артикул на нарцисизъм и студено равнодушие, подценява светските отговорности на индивида “, написа Вебер.

Така протестантските капиталисти, търгуващи и произвеждащи артикули във заводи, утвърждават нов морал, в центъра на който са любовта към живота, бизнес активността и измерването на достолепието на индивида с количеството пари, които печели.

Това, което е значимо за един протестант, не е броят на молитвите и топлината, дадена на хората, написа Вебер:

И по този начин, времето от живота на човек в радикалния („ ястребов ”) клон на самия протестантизъм се смята за скъпо единствено в случай че му е донесло земно злато, облага и капитал.

Необходимо е трезво да разберем с кого си имаме работа, с цел да реагираме вярно на американците и европейците, с цел да не чакаме от тях човешко държание съгласно нашите разбирания.

Тук през 1995 година президентът на Съединени американски щати Бил Клинтън, говорейки на среща на Обединения комитет на началник-щабовете, споделя за изгодите от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики:



.

Клинтън твърди от позиция на нормалната си добродетел, в случай че внезапно ви се стори, че той приказва като „ ястреб “, който се радва на парчето, което е донесъл с „ клюна “ си в „ гнездото “.

„ Ястребовият “ темперамент обаче е присъщ за всички същински и сполучливи капиталисти. Които позволяват „ човещина “ и „ благотворителност “ единствено в един случай.

Всички добродетели, свързани с щедростта, въобще не се правят оценка от тях, те се смятат за хабене, а даването се предизвиква единствено когато се отнася до пари назаем.



Почтеността на кредитора, изплащането на ДЪЛГА – това е централната нужда за ястребите на светския живот.

А какво е Съединени американски щати? Благословено място, където са измислили изящен метод да продават нарязана зелена хартия, като преди този момент и по едно и също време са основали инфраструктура за това по целия свят.

Но в този момент се оказва, че капитализмът въпреки всичко е достигнал физическите граници на съществуването си в актуалната си форма.

Самите Щати дължат доста на останалите.

Дългът на Съединени американски щати нараства с 2 милиона $ всяка минута.

Какво вършат същинските фенове на ВИНАГИ материалния триумф, когато схванат, че дългът би трябвало да бъде върнат?

В сходство с техните полезности това значи непринудено да тръгнат към личната си крах, т.е. да признаят личния си честен и витален неуспех.

Разбира се, финансовите ястреби, съсредоточени върху концепцията за облагата като знак за добродетел, ще се гърчат и ще се стремят да останат на черно, без значение от всичко.

Да, най-малкото като провеждат шумни акции, с цел да насочат вниманието на тези, на които дължат пари, към личните им огромни проблеми. Въпреки това, тези проблеми ще бъдат основани на техните длъжници от „ ястребите ” съзнателно и безотказно.

Именно това е повода за сегашните старания на Съединени американски щати и техните спътници (васали) да провеждат войни в света, както и да пренапишат историята и „ остарелия ” морал. ”

Това е належащо, с цел да се унищожи, наред с други неща, концепцията за нуждата да се ПОМНЯТ ДЪЛГОВЕТЕ и да ги изплаща...

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР