През 1054г. в Константинопол завършват с неуспех преговорите с Рим,

...
През 1054г. в Константинопол завършват с неуспех преговорите с Рим,
Коментари Харесай

На този ден: Пуснати са в обрaщение първите банкноти

През 1054г. в Константинопол приключват с крах договарянията с Рим, което се счита за началото на Източна-западната схизма . Разделят на източна православна и западно православна църкви. Двете църкви и до ден сегашен със седалища в Рим и Истанбул - тогава Константинопол. В момента в Рим се намира римокатолическата черква, на която отпред е папа, а в Истанбул е вселенският патриарх, който е глава на Православната черква.

През 1604г. е открит най-големият съветски остров Сахалин и 23-и по величина в света.Руският казак първопроходец Иван Москвитин открива северозападното крайбрежие на острова. Три години по-късно, на днешната дата, холандският мореплавател Мартин Геритсон де Фриз открива югоизточното и част от източното му крайбрежие.

На няколко пъти част от острова попада във притежание на Япония. В продължение на 5 години през 20-те на предишния век е окупиран от японците. През 1890 година островът е посетен от Антон Чехов, който основава забавни пътеписи за него.

Сахалин предлага забавни прекарвания на посетителите си - красива природа, планини, обсипани с кехлибар крайбрежия и разнообразни завършения. Интересна дестинация е и основният му град Южно-Сахалинск. Сред по-интересните забележителности са Площадът на успеха, катедралата " Рождество Христово " и Военният музей.



През 1661г. са пуснати в обращение първите банкноти от шведската банка в Стокхолм през 1661 година. За пръв път в историята банкноти са били употребявани в Китай през VІІ век. Употребата на печатани банкноти става известна едвам през 18 век.

На 1 август през 1885 година в Санкт Петербург, столица на Руската империя по това време, е отпечатана първата българска банкнота с номинал 20 лв..

През 1790 година Конгресът на Съединени американски щати дефинира град Вашингтон, окръг Колумбия за непрекъсната столица на страната . И до през днешния ден Вашингтон е столицата на Съединени американски щати, макар че това не е най-големият град в Съединени американски щати. Вашингтон е едвам на 23-о място по население от градовете в Съединени американски щати.

През 1937г. покрай Ваймар е открит концентрационният лагер Бухенвалд основан от нацистите. През него са минали 240 000 души, а най-малко 56 000 са намерили гибелта си.

Отначало в него са затваряни нарушители, комунисти, социалдемократи и други. По-късно главен контингент стават евреи, военнопленници, роми и пандизчии.

Три години след отварянето му се построява и първият крематориум. Много от пандизчиите биват премахнати в газовите камери в близкия град Бернбург. С други се правят медицински опити.

Бухенвалд е освободен от американската войска на 11 април 1 945 година. По това време в него има към 20 000 лагеристи. Голяма част от останалите са евакуирани няколко дни по-рано.



През 1969 година е изстрелян първият пилотиран галактически транспортен съд , който доближава и каца на Луната. Четири дни по-късно Нийл Армстронг става първият човек, стъпил на естествения сателит на Земята.

През 1979г. иракският президент Ахмед Хасан ал Бакр подава оставка и на власт идва Саддам Хюсейн . Диктаторът ръководи Ирак до 2003г., когато е свален от власт, а по-късно е задържан и екзекутиран.

През 1990 година е открит последният натурален сателит на Сатурн – Пан . Той е открит при разбор на фотоси снимани от Вояджър 2.

Навършват се 75 години от рождението на българската певица Паша Христова . Рожден честват артистът Уил Фарел и футболистът Гарет Бейл .


Паша Христова
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР