Превземането на Северодонецк ще позволи на Кремъл да твърди, че

...
Превземането на Северодонецк ще позволи на Кремъл да твърди, че
Коментари Харесай

След Азовстал украинските военни са изправени пред ново предизвикателство

Превземането на Северодонецк ще разреши на Кремъл да твърди, че е завладял изцяло Луганска област, само че това няма да донесе на Руската федерация друга забележителна военна или икономическа полза, оповестява Американският институт за проучване на войната (ISW), представен от Факти.бг.

Трябва да се означи, че Северодонецк е последното огромно населено място в Луганска област, което не се управлява от съветските военни. Окупаторите заплащат цена за настоящия си тактически триумф в Донбас, която не дава отговор на действителна изгода след завладяването на града. Москва притегли сили, съоръжение и материали във всички други направления, с цел да реализира тази единствена цел. ISW отбелязва, че Русия „ повърхностно изразходва бойна мощност, с цел да превземе града “.

Отбелязва се, че украинските военни търпят съществени загуби в борбата за Северодонецк и са изправени пред най-сериозното предизвикателство след блокадата на „ Азовстал “ в Мариупол. Не е изключено да претърпят съществено тактическо проваляне в идващите дни, в случай че Северодонецк падне, макар че подобен резултат никога не е обезпечен.

Превземането на Северодонецк може да помогне за завладяването на останалата част от Донецка област единствено в случай че даде на руснаците инерция за създаване на поредни интервенции, само че борбата за Северодонецк най-вероятно ще предотврати продължаването на огромни съветски офанзиви.

Руснаците са концентрирали доста по-голяма част от своите настъпателни бойни сили за завладяването на Северодонецк, в сравнение с украинците, образувайки „ градиент на безсилие “ като цяло в интерес на Киев. Украинците също не престават да получават доставки и съоръжение от своите съдружници, колкото и муден и стеснен да е потокът.

Руснаците не престават да демонстрират ясни признаци, че изчерпват съществуващите си запаси от жива мощ и техника и няма причина да се чака облекчение през идните месеци. Руските войски не можеха да напредват в друга посока в продължение на няколко седмици и в по-голямата си част даже не се опитваха да го вършат.

Ако съветските войски, открили се на второстепенни оси, изгубят волята си да се бият, защото борбата за Северодонецк гълтам по-голямата част от наличните запаси на Русия, Украйна може да стартира съществени контранастъпления с положителни шансове за триумф. Тази вероятност е несигурна и Украйна може да не успее да се възползва от опцията, даже и да може да го направи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР