Преврат в Габон: Новият премиер казва на BBC, че страната трябва да проведе избори в рамките на две години

...
Новият министър-председател на Габон каза на BBC, че страната трябва
Коментари Харесай

Новият министър-председател на Габон каза на BBC, че страната трябва да проведе нови избори в рамките на следващите две години , след военен преврат миналата седмица.

Хунтата, която свали президента Али Бонго, обеща свободни и честни избори, но не определи график.

Въпреки това, Реймънд Ндонг Сима каза за програмата Newshour на BBC: „Казах в документ, който публикувах, че това трябва да стане в рамките на две години."

Той каза, че графикът ще бъде определен през следващите дни.

Г-н Сима беше назначен за временен министър-председател в четвъртък, след като генерал Брис Олигуи Нгуема, който ръководи преврата срещу г-н Бонго, стана преходен президент на Габон.

Г-н Бонго ръководеше богатата на петрол западноафриканска държава от 2009 г., когато наследи баща си, който беше на власт повече от 40 години. Семейството имаше силни връзки с Франция, бившата колониална сила в Габон.

Превратът беше осъден в Африка и на Запад, включително Франция.

Изглежда, че цивилните са приветствали промяната, с аплодисменти, приветстващи встъпването в длъжност на генерал Нгуема в понеделник.

Въпреки това, някои се съмняват дали неговото управление ще бъде прекъсване на миналото, след като е прекарал по-голямата част от кариерата си във вътрешния кръг на г-н Бонго.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Запитан какво се е променило след преврата, г-н Сима каза пред BBC Newshour: „Това, което се промени е, че военните отказаха да бият населението и ние имаме обещание, че ще разгледайте институциите, които [ще] се върнат към демократичното управление.

"В политиката предпочитате да вземете малко от това, което можете да получите."< /p>

Г-н Сима добави, че ще отдели време на Габон за преход от предишния режим.

„Не можете да сложите край на политическото влияние на семейство, което управлява повече от 50 години, за един ден, защото има непряко и пряко влияние“, каза той.

Новият министър-председател - който някога е служил при г-н Бонго, преди да му се противопостави на два избора - изключи завеждането на съдебно дело срещу бившия президент на Габон.

Имаше призиви г-н Бонго да бъде изправен пред съда по обвинения в корупция.

Но г-н Сима каза: „Мисля, че това, което е интересно за хората, е да не отварят случая. Не мисля, че би било жизнеспособно да отворим случай в този момент."

Франция проведе седемгодишно разследване на семейство Бонго, което разкри активи, включително множество имоти и девет луксозни автомобила, преди да бъде прекратено през 2017 г. Семейството категорично отрече всички обвинения.

Г-н Бонго беше освободен от домашен арест в четвъртък и хунтата каза, че той е свободен да напусне страната, за да потърси медицински преглед контролни прегледи.

В миналото той е бил на лечение в Мароко след прекаран инсулт.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР