Превръщането на пристанище “Варна” в хъб за реекспорт на украинското

...
Превръщането на пристанище “Варна” в хъб за реекспорт на украинското
Коментари Харесай

Украинско зърно на варненско пристанище? “Почти неосъществимо” според експертите

Превръщането на пристанище “Варна” в хъб за реекспорт на украинското зърно ще бъде доста сложна задача. Това, разясниха специалисти, откакто преди дни министър председателят Кирил Петков разгласи след срещата му с президента на Украйна Володимир Зеленски, че морската ни столица ще се трансформира в разпределителен град за зърно и пшеница.

“Това желание на премиера съвсем не е осъществимо. Не знам за какво беше препоръчано. Първо – нямаме инфраструктура. Говорим за зърно за реекспорт. То би трябвало да пристигна от Украйна до България по някакъв метод и след това да се изнесе. Нямаме жп връзка с тях. Ако зърното пристигна с камиони – това са хиляди транспортни средства, които ще пресичат границата, с цел да се наредят на пристанище “Варна”. Освен това пристанище “Констанца” е преди нас, а там имат построени потенциали и възможности”, съобщи Костадин Костадинов, Председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Гаранции, че България ще окаже подпомагане за превозването на украинско зърно бяха дадени от премиера Кирил Петков при визитата му в Украйна. През предходната седмица в българския парламент беше получено писмо с шест претенции от Украйна като в точка 3 Киев формулира точно очакване за реекспорт на аграрни култури през пристанището във Варна. Първоначално медиите оповестиха, че писмото е изпратено от името на украинския държавен глава Володомири Зеленски, само че в по-късно изявление посланикът на страната в София разгласи, че самичък е написал и изпратил документа.

Украйна е измежду водещите страни по експорт на зърно в света и под номер четири като експортьор на царевица за сезон 2020-2021-а година. Земеделският министър Николай Солски разгласи, че макар военните дейности на територията на страната, от нея са били изнесени над 1 милион тона единствено за месец април. От началото на годината източноевропейската страна е засяла към 7 милиона хектара пролетни култури, което е с към 30% по-малко по отношение на същия интервал за предходната година.

В неделя канадският министър председател Джъстин Трюдо даде обещание, че Отава ще помогне на Украйна да изработи разновидности за това по какъв начин да изнася складирано зърно, с цел да поддържа световната продоволствена сигурност, която беше разтърсена от съветската инвазия в края на февруари.

Близо 25 милиона тона зърно са заседнали в Украйна и не могат да изоставен страната заради проблеми с инфраструктурата и блокирани черноморски пристанища, в това число Мариупол.

Цените на храните скочиха до рекордно високо равнище през март и се намалиха леко през април.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР