Превозвачите няма да имат допълнителни разходи за отчитане на изминатото

...
Превозвачите няма да имат допълнителни разходи за отчитане на изминатото
Коментари Харесай

Проф. Олег Асенов: Няма да има допълнителни разходи за превозвачите

Превозвачите няма да имат спомагателни разноски за отчитане на изминатото разстояние по пътищата с тол. България е с най-ниските цени за придвижване по пътищата в Европа, а второкласната пътна мрежа в страната е безвъзмездна за тежкотоварните транспортни средства. Това заяви проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура ", пред Нова телевизия.
Проф. Асенов акцентира, че в България са най-ниските цени за пътища в Европа и уточни, че от София до Бургас тол таксата за най-големия рейс за еднократно пътешестване е 10 лева, а за камион по директния маршрут Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина " - Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ", сумата е 40 лева, при изискване, че 23 лева е дневната винетка, която сега се заплаща. Всеки може да сметне, че за това разстояние нарастването е два пъти, сподели проф. Асенов.
Той заяви още, че второкласните пътища са безвъзмездни за транспортните средства над 3,5 тона и като образец даде един от най-натоварените проходи - „ Проходът на Републиката ", който е връзката сред Северна и Южна България и е част от второкласния път II-55. Асенов добави също че в Област Смолян няма нито веднъж с тол.
България е построила най-модерната системата за пътно таксуване и е единствената в Европа, която предлага три различни метода за заплащане на такси - маршрутна карта, бордово устройство и GPS тракер, съобщи членът на УС на АПИ. За съпоставяне той уточни тол системата в Унгария, която е стартирала таксуването на база изминато разстояние единствено с маршрутна карта, без опция за таксуване с GPS тракер или потреблението на бордово устройство, и 6 месеца е работила единствено с маршрутни карти.
Всички разноски по организацията на декларирането на данни ще бъдат в границите на процентите, които получават сдруженията национални снабдители на услуги за тол такси посочени в общите условия. Всички разноски ще бъдат поети в границите на тези 7% по цялостната организация на декларирането на данните, тъй че превозвачите да не носят тежест. Превозвачите няма да носят и тежестта на дълготрайните контракти, сподели проф. Асенов. На въпроса за какво директният трафик не заплаща повече, членът на Управителния съвет към АПИ, изясни, че съгласно член 7, алинея 3 на европейската инструкция тол таксите не могат да бъдат дискриминационни по отношение на страната на генезис на пътното транспортно средство.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР