Превозвачите излязоха на национален протест в големите градове в страната.

...
Превозвачите излязоха на национален протест в големите градове в страната.
Коментари Харесай

Превозвачите протестираха срещу цените на горивата и тол таксите

Превозвачите излязоха на народен митинг в огромните градове в страната. Демонстрации имаше в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Благоевград, Плевен.

Основните им претенции са свързани с цените на горивата и тол таксите.

Транспортният отрасъл упорства биодобавката на горивата да отпадне за интервал от 6 месеца, 50 % от акциза на горивата да се връща през идващите 6 месеца и налагане на мораториум върху цените и обсега на тол таксите.

" Основното искане на компаниите от сектора е страната да откри механизъм за контролиране на цените на горивата, които са непостижими за превозвачите ", сподели Димитър Димитров, изпълнителен шеф на Камарата на автомобилните превозвачи в България.

" Ако отпадне биодобавката на горивата, цената ще се намали с към 15 стотинки. Настояваме да бъде понижен и акцизът с 50 %. Това ще намали цената на горивата с още към 33 стотинки. Тези претенции с за интервал от шест месеца ", сподели Ивайло Куманов, координатор на митинга в Русе.

В София шествието на тежкотоварните коли стартира от парк " Враня " и спря в " Триъгълника на властта ", като в него вземат участие общо 100 рейса и 300 камиона.

Протестиращите блокираха придвижването по бул. " Цар избавител ", пред постройките на Народното събрание и Министерския съвет. Движението беше спряно в 11 часа. Очаква се към 15 часа да стартира изтеглянето на тежките камиони.

Във Варна автошествието потегли от входа на града при автомагистрала " Хемус ". Колони от камиони минаха по булевардите " Владислав Варненчик " и " Христо Ботев ". Маршрутът им продължи по Аспарухов мост до детелината на кв. " Аспарухово ".

В Плевен автобусните превозвачи обиколиха част от централните улици на града. Имаме съответни оферти към държавното управление, които да облекчат превозвачите, само че те не бяха признати и по тази причина през днешния ден протестираме, сподели Палушка Георгиева, ръководител на Управителния съвет на Браншово съдружие на автобусните превозвачи от област Плевен.

Тя уточни, че спрямо 20 април 2021 година цената на горивата се е нараснала от 2.09 лева за литър на 3.25 лева през днешния ден, т.е. имаме над 50 % повишаване.

" В цяла Европа единствено за автомагистралите се заплащат тол такси, а при нас желаят всички второкласни, третокласни и четвъртокласни пътища да бъдат с тол такси ", сподели Георгиева. Това не е правилно. Предложението на държавното управление е да се заплаща и за второкласни пътища. В момента превозвачите заплащат единствено за автомагистрали и първи клас пътища. Това беше краткотрайна отстъпка от страна на държавното управление на ГЕРБ поради коронавирус рецесията.

Автобусният отрасъл упорства и за дотации, тъй като търпят загуби поради понижения пътникопоток.

Превозвачите са подготвени на втори народен митинг на 18 май, в случай че до 20 дни настояванията им не бъдат изпълнени. Тогава придвижването ще бъде блокирано и по основни пътища в страната, както и на граничните пунктове, предизвестяват уредниците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР