Преводачите са предизвикателство номер едно, казва Мартин Бон, холандски бригаден

...
Преводачите са предизвикателство номер едно, казва Мартин Бон, холандски бригаден
Коментари Харесай

Обучението на украинските военни на Запад се губи в превода

" Преводачите са предизвикателство номер едно ", споделя Мартин Бон, холандски бригаден военачалник, който е заместник-ръководител на многонационалната задача на Европейски Съюз за образование, стартирала през ноември предходната година, с цел да образова украинците на боравенето с редица оръжия и тактики. Киев и западните столици обезпечават преводачи, които постоянно се затрудняват с нужната лексика.

До края на годината 10 000 украински бойци ще преминат образование в Германия, което е част от устрема на Запада да достави украинските въоръжени сили с танкове, артилерия и системи за противовъздушна защита. В рамките тези проекти Киев е изпратил 63 000 новобранци в подготвителни лагери в Европа и Съединени американски щати.

" Голямото предизвикателство е преводът на думи, употребявани във боен или механически подтекст. Думи, които никой не употребява в всекидневието ", съобщи Бон, откакто украински бойци участваха в обучение по пукотевица с танк във военна база край Клиц в Североизточна Германия.

Европейските инструктори означават " голямата мотивация " на новобранците, макар напрежението от жестоката война, в която се борят, и ежедневните рискове за приятелите и фамилиите им вкъщи.

Снимка: БТА/AP

Но те също по този начин споделят, че възрастта и качествата на изпращаните бойци варират в необятни граници, защото украинските командири на фронтовата линия постоянно не желаят да се лишават най-хубавите си мъже. Един от доброволците, който се е явил в Германия, е бил на 71 години.

Украинските военни са изразили удовлетворение от наученото в Клиц за танка Leopard 1 A5 - по-стара и по-малко усъвършенствана версия на Leopard 2. Те обаче са подчертали, че по-новите оръжия постоянно са за предпочитане пред по-старите.

Украинските военни и техните западни инструктори са наясно, че Киев не е съумял да реализира упования прогрес в дълго чаканата контраатака против силите на съветския президент Владимир Путин, която стартира през юни.

Трудният терен, усъвършенстваната електронна война на Русия и потреблението на безпилотни летателни апарати са три от проблемите, с които се сблъскват украинските войски на терен, споделя холандският бригаден военачалник Бон.

" Това е доста мъчно ", сподели той. " Търсим способи да подготвим украинците да работят при такива условия ".

Снимка: БТА/AP

През последните седмици публични представители на други западни страни са изразили разочарованието си от разликите в мненията по отношение на тактиката и тактиката за противопоставяне на Русия. Това мнение е било подкрепено от един от немските инструктори в Клиц, предпочел анонимност. Той споделя, че от време на време изпитва търкания с по-възрастните украински командири, които са били обучавани по руско време и от време на време " си мислят, че знаят по-добре ".

Но западните военни - чийто най-нов военен опит в Ирак и Афганистан се разграничава доста от по-традиционната война, която се води в Украйна - също споделят, че се учат от украинските въоръжени сили.

Германия не е единствената страна, която има компликации с превода по време на стратегиите за образование. Подобен проблем има и в Дания, където във военновъздушната база Скридструп се образоват към осем украински водачи и десетки души от помощния личен състав да летят на изтребители F-16.

Датски военни са декларирали, че образованието, което е станало още по-наложително, откакто Копенхаген пое ангажимент дружно с Нидерландия да съобщи свои изтребители на Украйна, се бави поради разрешението за достъп до класифицирана информация за водачите. Други аргументи за забавянето са езиковите умения и здравните инспекции, обявиха формалните лица.

Европейските командири настояват, че са в стеснен контакт с украинските си сътрудници и се стремят да реагират бързо на противоположната връзка и изменящите се условия, до момента в който Киев се пробва да поддържа затихващата си контраатака.

Снимка: БТА/AP

Все отново съгласно военния специалист Ник Рейнолдс постоянно е мъчно западното образование да отговори на упованията и на двете страни.

Киев се стреми към повече тренировки с комбинирано въоръжение, които включват учения с танкове, бронирани машини, артилерия, пехота и дронове, с цел да се възпроизведат по-точно изискванията, които съществуват на бойното поле, само че такива учения могат да бъдат рисковани. Според Рейнолдс западните страни разбираемо имат ниска приемливост към произшествия и техният метод " не се съчетава добре с условията на [Киев] към обучаемите ".

Съществува и отчаяние от самите оръжия, които западните страни доставят.

Германия се трансформира в един от най-големите снабдители на оръжия за Украйна в безусловно изражение, само че канцлерът Олаф Шолц е изправен пред непрекъснати обвинявания в бавене на доставките. Най-голямата европейска страна в последна сметка се подчини на настояванията да достави на Киев танкове " Леопард " - през януари. Сега тя води спор дали да се съгласи с настояването на Киев за крилати ракети " Таурус ", като Шолц се притеснява от риска от ескалация на връзките с Москва.

Leopard 1, който Берлин се съгласи да достави дружно с Leopard 2, се счита за по-лош от двата модела, макар че се модернизира, преди да бъде изпратен на Украйна. Танкът има тънка ризница, която може да го направи уязвим в региони с малко прикритие, като да вземем за пример равния терен в Източна и Югоизточна Украйна, където се водят някои от най-интензивните боеве.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР