Преведене са общо 1 713 940 лв. за изпълнението на

...
Преведене са общо 1 713 940 лв. за изпълнението на
Коментари Харесай

Модернизират рибарските общини и бизнеса с още 1.7 млн. лева

Преведене са общо 1 713 940 лева за осъществяването на 13 плана по Програмата за морско дело и риболовство 2014 – 2020 година. От тях 885 756 лева са изплатени на четири обществени бенефициери, а останалите 828 184 лева са към девет претенденти, изпълняващи частни вложения.  

Най-много средства, в размер на 377 224 лева, са подредени към община Бургас, обществен бенефициер по Мярка 1.8 “Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни тържища и покрити лодкостоянки на територията на Местна инициативна рибарска група (МИРГ) „ Бургас – Камено “. Проектът е част от Стратегията за „ Водено от общностите локално развиване “ на рибарската група. С финансовата поддръжка на Европейски Съюз ще бъдат основани условия за безвредно предпазване на плавателните съдове на територията на лодкостоянката в бургаския кв. „ Крайморие “. Реализацията на плана ще обезпечи от една страна безвредните условия на труд на риболовците, а от друга – ще усъвършенства развиването на крайбрежния лов на риба на територията на МИРГ „ Бургас – Камено “.

Институтът по рибни запаси във Варна (към Селскостопанска Академия)  получава 365 177 лева по план за „ Повишаване на знанията за положението на морската среда ”. Средствата ще бъдат вложени за проучвания на типовете бели миди, както и за ръководството на техните ресурси. Паралелно с изследването се финансират и действия, свързани с морското пространствено обмисляне и морските предпазени зони.

Авансово заплащане на стойност 21 920 лева е преведено на община Аксаково по Мярка 3.1.1. „ Екологична и устойчива рибарска област “ от Стратегията на МИРГ „ Варна, регион Аспарухово – Белослав – Аксаково “. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за изследвания по петте посоки на „ Синия напредък “ (Стратегията на Европейски Съюз за стабилно развиване на морския и крайбрежен сектор). Проектът включва наблюдаване и запазване на околната среда и в частност морското и водно благосъстояние. Ще бъде създадена и електронна платформа, която ще реализира взаимоотношение и съдействие сред общините, районните структури, бизнеса и жителите в региона.

Разплатени са общо 383 768 лева за осъществяването на четири плана, включени в утвърдената Стратегия за „ Водено от общностите локално развиване “ на МИРГ „ Високи Западни Родопи (ВЗР): Батак – Девин – Доспат “. Безлихвен заем от 121 435 лева е преведен на община Доспат по Мярка 7.1 „ Подкрепа за инфраструктура и услуги, свързани с дребните риболовен стопанства и туризма, в интерес на дребни риболовен общности “. Останалите две позволения, в размер на 93 580 лева и на 86 738 лева, са на частни бенефициери и също са по Мярка 7.1. Първата е ориентирана към повишение интереса на подрастващите към локалния рибарски туризъм и въдичарството, а втората – за създаване на крайречна алея за отдих с ъгъл за игри по брега на река Девинска. Четвъртият план, по който са изплатени 82 015 лева, е по Мярка 7.2 „ Защита на околната среда в рибарската територия за опазване на тяхната прелест, възобновяване и развиване на крайбрежните риболовен селища и предпазване и развиване на естественото и културно завещание “ от Стратегията на МИРГ-а. Безвъзмездната финансова помощ е отпусната за изследване, идентифициране и трансфер на новаторски технологии за мониторинг на околната среда. Създадена е и софтуерната система за наблюдаване и предварителна защита на бракониерството посредством смарт устройства.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР