Франция върви напред към финалите на Евро 2024 с домакинска победа над Ирландия

...
Превъзходният удар на Орелиен Чуамени подготви Франция за комфортна победа
Коментари Харесай

Превъзходният удар на Орелиен Чуамени подготви Франция за комфортна победа с 2-0 над Ирландия в квалификация за Евро 2024 в четвъртък, докато Les Bleus направи голяма крачка към осигуряването на място на финалите следващата година в Германия.

Ползащитникът на Реал Мадрид Чуамени откри резултата със зашеметяващо първо попадение в далечния ъгъл в 19-ата минута в една гъста вечер в Париж, а резервата Маркус Тюрам увеличи преднината малко след полувремето.

Миналата година победените финалисти на Световното първенство имат максималните 15 точки и все още не са допуснали гол след пет мача в квалификационна група B, в която водят с огромни девет точки от Холандия и Гърция.

„Това е важна стъпка. се радвахме на перфектна кампания досега, но няма да почиваме на лаврите си," каза селекционерът на Франция Дидие Дешан.

Холандците, които са изиграли само три мача, победиха Гърция с 3-0 в Айндховен и са фаворити за класиране с Франция.

Ирландия, със само три точки след четири мача, със сигурност ще трябва да победи Холандия у дома в неделя, за да запази реалистичен шанс да премине.

„Не мога да виня играчите си. Мислех си те дадоха всичко от себе си," каза мениджърът на Ирландия Стивън Кени.

"Те със сигурност бяха победени от по-добър отбор. Франция беше отлична като цяло и за много от играчите това беше най-добрият отбор, срещу който някога са играли. с много превъзходни технически способности, не даде почти никакъв шанс на Ирландия на Парк де Пренс.

Това беше рядко излизане за отбора на Дешан в това, което е духовният дом на френския футбол, като Стад дьо Франс в момента е даден за домакинството на Световното първенство по ръгби.

Дешан даде на Лукас Ернандес първата си игра, откакто бранителят получи сериозна контузия на коляното на миналогодишното Световно първенство, докато новото попълнение на ПСЖ Усман Дембеле започна от дясното крило, а Оливие Жиру оглави атаката им.

Междувременно Ирландия имаше Адам Айда от Норич Сити, който водеше атака, лишен от тийнейджъра-чудо Евън Фъргюсън поради контузия.

Жиру накуцва

Франция поведе, когато Килиан Мбапе остави топка за Чуамени, точно извън наказателното поле във вътрешната лява позиция, за да отбележи с великолепен първи удар в далечния ъгъл.

Това беше гол, напомнящ за неговия свиреп удар срещу Англия на миналогодишния четвъртфинал на Световното първенство, спечелен 2 -1 от Франция.

След това домакините претърпяха удар, тъй като Жиру беше принуден да накуцва в 26-та минута с контузия в глезена, която със сигурност ще го извади най-малкото от приятелския мач срещу Германия в Дортмунд във вторник.

Нападателят на Интер Милано Тюрам зае мястото си и пусна капитан Мбапе да вкара през краката на вратаря Гавин Базуну шест минути преди полувремето.

Голът обаче не беше зачетен поради засада срещу Тюрам, лишавайки Мбапе от 41-ви гол за Франция, който би го накарал да се изравни с резултата на Мишел Платини за Франция.

Вторият гол за домакините дойде три минути след подновяването на играта, когато Тюрам изстреля свободна топка в покрива на мрежата от близко разстояние, след като удар на Мбапе беше блокиран от Джон Игън.

Мигове след това дойде най-добрият шанс за гостите, след като Chiedozie Ogbene удари с глава от упор, бе избит от Майк Мейнян.

По-късно Дембеле удари гредата и Ирландия можеше да бъде облекчена, че не загуби с по-широк марж.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР