Преустановява се възможността за изплащане чрез поименен чек на пенсиите

...
Преустановява се възможността за изплащане чрез поименен чек на пенсиите
Коментари Харесай

Предлагат промяна в начина на изплащане на пенсиите

Преустановява се опцията за погашение посредством поименен чек на пенсиите по интернационален контракт, по който Република България е страна, или по европейски регламенти за съгласуваност на системите за обществена сигурност за хора с непрекъснат адрес в чужбина.  Това се планува в план на разпореждане на Министерския съвет за промени на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.
 
Проектът е оповестен за разискване на портала за публични съвещания и на уеб страницата на общественото министерство. Срокът за мнения е до 20 май.
В наредбата за пенсиите са регламентирани методите за погашение на пенсиите по интернационален контракт, по който Република България е страна, или по европейски регламенти за съгласуваност на системите за обществена сигурност, за лица с непрекъснат адрес в чужбина.

В нея са избрани две благоприятни условия за погашение на тези пенсии: посредством задграничния застрахователен институт или непосредствено на лицата. В случай че пенсията се изплаща непосредствено на лицата, те могат да я получат:

1. по персонална сметка в банка или с поименен чек на адрес, намиращи се на територията на страната, където е непрекъснатият адрес на лицето, според условията на обслужващата банка, или

2. по персонална платежна сметка, обозначена с Международен номер на банкова сметка (International Bank Account Number – IBAN), водена от клон или снабдител на платежни услуги, лицензиран от Българска народна банка, който реализира активност на територията на Република България.

При осъществен обзор на изплатените пенсии е открито, че поименният чек съвсем не се употребява (към м. юни през 2021 година са открити 19 случая на погашение на пенсия по този ред). Практиката демонстрира, че пенсионерите избират изплащането по персонална банкова или платежна сметка заради бързината и лесната досегаемост на този метод. Същевременно, изплащането на пенсиите посредством поименни чекове се отразява неподходящо на бюджета на ДОО, поради събитието, че отпечатването на 100 броя чекове е на стойност 650 евро, написа в претекстовете.

Социалното министерство срещу промени в стажа, който се признава за пенсия

Друга смяна планува наредбите на наредбата да се приведат в сходство с измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, в действие от 25 декември 2021 година, с които се дефинира нова тежест на една година застрахователен стаж в пенсионната формула - 1,35 за всяка година застрахователен стаж без преобразяване и съответната пропорционална част от този % за месеците застрахователен стаж без преобразяване.
 
 istock istock
Предлагат се и нужните промени, посредством които се реализира изясненост по отношение на пълномощията и отговорностите, свързани с възобновяване на разноските за погашение на пенсиите посредством „ Български пощи “ ЕАД, на заместител министър-председателя, на който е предоставена държавната политика в региона на пощенските услуги, който от 2022 година упражнява правата на страната като едноличен притежател на капитала на „ Български пощи “ ЕАД.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР