Престрелка избухва в Косово часове след смъртта на полицай

...
Престрелка между полиция и тежко въоръжени лица в Северно Косово
Коментари Харесай

Престрелка между полиция и тежко въоръжени лица в Северно Косово е в ход в неделя, само часове след инцидент от засада, при който един полицай е убит, а друг е ранен.

„Виждаме въоръжени, униформени хора, тежки оръжия, те стрелят по нас, ние стреляме“, каза Ветон Елшани, заместник-командир на косовската полиция за северния регион, според филиала на CNN N1.

Елшани не пожела да потвърди кои са въоръжените лица, според N1.

Инцидентът е сериозна ескалация в регион, който вече е предразположен към безредици. Косово е с мнозинство албанци, но подобно на други села на север, Банска – където се провежда престрелката – е предимно сръбско.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Сърбия гледа на Косово като на отцепнала се държава. Косовските сърби гледат на себе си като на част от Сърбия и виждат Белград като своя столица, а не Прищина.

В нощта на събота срещу неделя гранична полиция забеляза два тежкотоварни камиона без регистрационни табели, които блокираха входа на мост в Банска, според N1. В района са изпратени екипи на полицията.

При пристигането на полицейските служители на мястото им е оказана съпротива, има стрелба, а при престрелката един полицай е убит, а друг е ранен, съобщава N1. Косовската полиция каза, че по тях е стреляно с "арсенал от огнестрелни оръжия", включително ръчни гранати и електрошокови пистолети.

В публикация във Фейсбук в неделя сутринта премиерът на Косово Албин Курти описа стрелбата в село Банска като „терористична атака“, извършена от, както той каза, „сръбски престъпни групировки“.

Косовска полиция и група въоръжени, маскирани мъже стоят пред манастира Банска в Северно Косово. Косовска полиция и група въоръжени маскирани мъже стоят пред манастира Банска в Северно Косово. Косовска полиция/AP

CNN се свърза с външното министерство на Сърбия за коментар относно инцидента.

В изявление в неделя върховният представител на ЕС по външната политика Жозеф Борел осъди атаката и призова за деескалация на ситуацията.

„Осъждам най-категорично отвратителното нападение от въоръжена банда срещу служители на косовската полиция в Banjska/Banjskë в северната част на Косово, което доведе до смъртта на един полицай“, каза той в изявление. „Отговорните извършители трябва да бъдат изправени пред правосъдието.“

„Повече невинни животи са изложени на риск при продължаващите военни действия в околностите на манастира Банска. Тези атаки трябва да спрат незабавно“, добави той.

Мисията на ЕС в Косово EULEX, „като второ реагиращо лице по сигурността, е на място и е в тесен контакт с властите и КФОР“, ръководените от НАТО международни мироопазващи сили в Косово, каза Борел.

„ЕС и неговите държави-членки многократно призовават всички участници да работят за деескалация на ситуацията в северно от Косово“, каза той.

Напрежението между Косово и Сърбия ескалира през последните месеци с бурни протести, избухнали през май заради противоречивите местни избори. При сблъсъците тогава бяха ранени десетки миротворци от НАТО.

Косовските сърби все повече настояват за по-голяма автономия от етническото албанско мнозинство.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР