Престолонаследникът Фредерик, който през годините се трансформира от тийнейджър бунтар

...
Престолонаследникът Фредерик, който през годините се трансформира от тийнейджър бунтар
Коментари Харесай

От бунтар до монарх: Кой е новият крал на Дания

Престолонаследникът Фредерик, който през годините се трансформира от младеж бунтовник в уталожен фамилен мъж, ще стане новия крал на Дания след изненадващата абдикация на кралица Маргрете II.

По време на новогодишното си послание към нацията тя заяви историческата вест за абдикацията си след удивително 52-годишно ръководство.

Сега всички погледи се насочват към нейния правоприемник, престолонаследника принц Фредерик, който ще се възкачи на трона.

В новогодишната си тирада най-дълго управлявалият жив монарх в Европа разкри проекта си да съобщи кралската тога на сина си на 14 януари, отбелязва Euronews.

Ето 7 значими обстоятелството за Фредерик Андре Хенрик Кристиан – новия крал на Дания.

Кралски връзки

Принц Фредерик е най-големият наследник на кралица Маргрете и починалия ѝ брачен партньор, родения във Франция принц Хенрик, който умря през февруари 2018 година

Роден през 1968 година, по времето, когато дядо му по майчина линия, Фредерик IX (на който е кръстен), ръководи датския трон, а прародител му по майчина линия, Густав VI Адолф, заемалшведския трон, 55-годишният Фредерик споделя кралското си завещание с по-малкия си брат, принц Йоахим.

Академичен първенец

През 1995 година той реализира значим триумф, като става първата датска кралска персона с магистърска степен.

Фредерик, който при започване на 90-те години е считан за непослушен " партиен принц " с увлечение към бързите коли, трансформира репутацията си, когато приключва Орхуския университет с магистърска степен по политически науки, която включва едногодишен престой в Харвардския университет.

Заключителната му работа е отдадена на външната политика на балтийските страни - тематика, която изследва от първа ръка по време на многочислените си визити в района.

" Пинго " във флота

Фредерик е приключил задълбочено военно образование и в трите служби (флот, войска и военновъздушни сили), като по-специално е приключил образованието като пехотинец в елитните военноморски сили за специфични интервенции Frømandskorpset.

Именно тук той си печели ласкавия прякор " Пинго " (Пингвин), поради случай, при който скафандърът му се цялостни с вода и той е заставен да се мята като пингвин, с цел да се освободи от него.

Престолонаследникът принц Фредерик продължава да играе дейна роля в отбранителните сили на страната си.

Принц, влюбен в маркетинг съветник

През 2003 година кралица Маргрете дава единодушието си за брака му с Мери Елизабет Доналдсън, австралийска маркетингова консултантка, с която се среща по време на Олимпийските игри в Сидни през 2000 година

Кралската женитба се състои на 14 май 2004 година в катедралата в Копенхаген и слага началото на семейство, което ще се усили до четири деца: Кристиан (роден на 15 октомври 2005 г.), Изабела (родена на 21 април 2007 г.) и близнаците Винсент и Жозефин (родени на 8 януари 2011 г.).

През 2023 година таблоидите настояват за спекулация сред Фредерик и мексиканската световна дама Геновева Казанова. Снимки на двамата, които прекарват вечер дружно в Мадрид, подхранват полемиката, което кара Казанова да направи изказване, в което отхвърля всякаква сантиментална връзка и отхвърля слуховете като " злонамерени ".

Кралското семейство се въздържа от коментар по въпроса.

Маратонът на монарха

Като разпален спортист, принц Фредерик взе участие и приключва маратони в Копенхаген, Ню Йорк и Париж.

Забележително е, че през 2013 година той става първата кралска персона, приключила надпреварата Ironman.

А в чест на 50-ия си рожден ден на 21 май 2018 година започва " Royal Run " – маратон в петте най-големи града в Дания.

Събитието, което се похвали с над 70 000 участници през първата си година, в това число Фредерик и фамилията му, стана шлагер измежду датската общност и в този момент се организира годишно.

Безстрашният Фредерик

Известно е, че принц Фредерик има авантюристичен дух, което личи от присъединяване му в няколко експедиции, в това число в Монголия през 1986 година и в " Експедиция Сириус 2000 " в Гренландия като кино фотограф.

Фредерик се занимава и със ски тичане и даже е взел участие във Vasaloppet, най-голямото съревнование в света, дружно с норвежкия престолонаследник принц Хаакон.

Екоактивист

Фредерик се интересува от изменението на климата и устойчивото развиване и интензивно взе участие в експедиции, конгреси и екологични събития.

Тази ангажираност съответствува с възприятията на майка му, която посвети последната си новогодишна тирада, с цел да подчертае незабавната нужда от справяне с изменението на климата.

" Последиците не са единствено в бъдещето. Те към този момент са тук и са рискови. Повечето хора в Дания са изцяло наясно с това, въпреки че на някои им беше мъчно да го осъзнаят изцяло. Сега дружно би трябвало да намерим вярата и решимостта да създадем нещо ", съобщи кралицата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР