Престъпните банди превърнаха Еквадор, който дълго време беше една от

...
Престъпните банди превърнаха Еквадор, който дълго време беше една от
Коментари Харесай

Раздираният от престъпност Еквадор ще възстановява реда след изборите

Престъпните банди трансфораха Еквадор, който дълго време беше една от най-мирните страни в Латинска Америка, в излашено общество, в което ситуацията със сигурността е достигнало дъното, предава испанската новинарска организация ЕФЕ, представена от Българска телеграфна агенция.

В този подтекст изборите, които ще се проведат на следващия ден, могат да предложат решение, изключително след убийството на претендента за президент Фернандо Вилявисенсио.

Вилявисенсио беше погубен на 9 август, когато си тръгваше от протест в северната част на Кито, евентуално от колумбийски наемни убийци. Покушението раздруса изборната конюнктура и сътвори атмосфера на боязън.

Експертът по сигурността Каролина Андраде, секретар по сигурността на Кито, съобщи пред ЕФЕ, че чака броят на убийствата да се повиши до рекордните за района 40 свързани с принуждение смъртни случаи на 100 000 поданици. Така страната ще надмине страни като Венецуела и ще трансформира Еквадор в страната с най-вече принуждение в Латинска Америка.

Според Андраде казусът е, че страната не се е справила с повишаването на престъпността. Според нея е позволено възникването на форма на престъпно ръководство, изключително в пандизите на страната, където бандите имат надзор.
 
АРСЕНАЛИ В ЗАТВОРИТЕ

По време на претърсвания на килии в пандизите в страната са конфискувани оръжия с огромен диаметър, експлозиви и даже гранатомети, удостоверение за ограничавания надзор, който еквадорската страна има в пандизите. Незаконните действия в местата за отнемане от независимост се разрастват макар оповестените от държавното управление превантивни дейности.

Андраде се притеснява, че това може да докара до състояние, в което държавните институции, които би трябвало да предотвратяват престъпността, да бъдат инфилтрирани от проведената престъпност.

Тя показва случая с Рубен Черес, другар на родственик на президента Гилермо Ласо, който е бил притеглен като обвинен по дело за корупция, обвързвано с министерството на енергетиката и митническите управляващи, а по-късно е погубен, както се твърди, поради присъединяване му в албанската мафия. Президентът изрично отхвърля да е обвързван с какъвто и да било незаконен скрит план.

Тя показва случая с Рубен Черес, другар на родственик на президента Гилермо Ласо, който е бил притеглен като обвинен по дело за корупция, обвързвано с министерството на енергетиката и митническите управляващи, а по-късно е погубен, както се твърди, поради присъединяване му в албанската мафия. Президентът изрично отхвърля да е обвързван с какъвто и да било незаконен скрит план.

Андраде се базира и на известия за явно навлизане на проведената престъпност на разнообразни равнища в изпълнителната власт и в локалните органи на властта.

СИЛНО РЪКОВОДСТВО

Андраде, близка съюзничка на някогашния президент Рафаел Кореа и част на опозицията на сегашния президент Гилермо Ласо, предлага идващият президент на Еквадор да бъде мощен водач, който да даде приоритет на разноските за сигурност.

Миналата година са изразходвани едвам 30% от така и така оскъдния бюджет от 200 млн. $, предопределен за сигурност.

„ Това е равнището на приоритет, което държавното управление на президента Гилермо Ласо е дало на сигурността “, споделя Андраде.

Силите за сигурност са изгубили главните си логистични благоприятни условия, числеността им не е била подновявана, а оборудването им не е получавало съответна поддръжка. Тя прибавя, че не са направени съвсем никакви вложения в технологии за битка с престъпността.

Секретарят по сигурността счита, че би трябвало да бъде оповестено изключително състояние заради неналичието на сигурност и обществената накърнимост. Престъпните организации са склонни да набират хора от бедните пластове на популацията, а Еквадор страда от доста висок % на беднотия (25,2 %).

Осемте кандидат-президенти, които се кандидатират в неделя, са трансформирали възходящото принуждение и престъпността в главен проблем и Андраде счита, че страната се нуждае от радикална смяна.

Първата стъпка за превъзмогване на настоящето положение на възходяща неустановеност е в ръцете на гласоподавателите, които в неделя ще изберат индивида, който ще ръководи страната през идващите шестнадесет месеца, завършвайки формалния мандат на сегашния президент Гилермо Ласо.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР