Престъпна група, действала в България, е изнасяла стоки за руските

...
Престъпна група, действала в България, е изнасяла стоки за руските
Коментари Харесай

Престъпна група от България изнасяла стоки за руските войски в Украйна


Престъпна група, работила в България, е изнасяла артикули за съветските войски в Украйна. При акция на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и ДАНС в понеделник са задържани общо 12 души. Сред тях са руснаци, беларусин и албанец. Останалите са българи.

Петима са обвинени за присъединяване в незаконна група и противозаконен експорт. Според шефа на ДАНС Пламен Тончев групата се е занимавал с експорт на артикули, които са били предопределени за специфичните съветски елементи в Украйна – Росгвардия, ГРУ, несъществуващата към този момент ЧВК " Вагнер " и чеченските бойци.

Изнасяни са артикули като оптични прицели и бинокли, изясни окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева. Освен това в Русия е пращан и програмен продукт. Изнасяни са още авиационни радиостанции и балистични измерватели.

Това са така наречен " артикули с допустима двойна приложимост ". След налагането на икономическите наказания на Русия поради експанзията в Украйна такива артикули се изнасят единствено с позволение. У нас то се издава от министерството на стопанската система. Задържаните обаче в никакъв случай не са желали такова. Според проверяващите тяхната компания е съумяла да купи артикули за към 4 млн. лева Те били опаковани в Пловдив и по-късно пращани към софийското летище, откъдето са изнасяни към Русия.

Оперативна информация

Групата е работила от началото на 2021 година, настояват проверяващите. ДАНС е почнала да работи след приемане на оперативна информация за незаконния експорт, съобщи Тончев. Делото в прокуратурата е формирано при започване на месеца. Част от арестуваните са задържани на летището в София преди да излетят за Русия. Обиските и разпити на очевидци към момента не престават.

Участниците в групата са купували артикули от Европейски Съюз и са работили в трети страни – Англия, Швейцария, Сърбия, Сингапур, Обединените арабски емирства. За износа главно е употребявано сдружение, записано в Пловдив.

Собственикът на компанията е гръцки жител, роден в Грузия, счетоводителят е казхастанец, руснак с четири-пет други паспорта е шеф, втори руснак е провел логистиката. Третият руснак е с позволение за непрекъснато престояване в Унгария. В групата има беларусин и албанец, изясни шефът на ДАНС.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР