Преспанският договор между Скопие и Атина се прилага стъпка по

Преспанският договор между Скопие и Атина се прилага стъпка по ...

За Скопие раздялата със Звездата от Вергина се оказа трудна.Преспанският договор между Скопие и Атина се прилага стъпка по стъпка и промяната изглежда необратима. Медии в двете страни отбелязаха, че в понеделник е настъпил срокът, след който по закон известният символ Звезда от Вергина не трябва да е част от публичното пространство в Северна Македония.

За два дни македонските власти показаха недвусмислено, че приемат забраната сериозно, но тя нито може да изкорени символа веднага, нито да го премахне навсякъде.

Червен или син фон

Слънце или звезда, Вергина или Кутлеш - символът с небесно тяло с 16 лъча се свързва отдавна с Антична Македония. Скопие и Атина не оспорват това; проблемът е, че в хода на "антиквизацията", подета от властите на бившия премиер Никола Груевски, македонските власти го усвоиха, превръщайки употребата му в държавна политика, за да се подчертае приемствеността.

Формираната от разпада на Югославия Република Македония също използваше Звездата от Кутлеш (както го наримаше тогава) в първите си години, когато я прие за знаме, разположена на червен фон. Същият символ, но години по-рано, се появи в емблемии на местни администрации в Егейска Македония.

Звездата, станала един от поводите Гърция да обвинява Северна Македония в кражба на история, вече не може да се употребява публично в западната съседка на България съгласно влезлия в сила на 12 февруари договор с Гърция. Ако тя е изобразена на паметници, не е нужно да се изличава (това може да означава разрушаване) - достатъчно е да се обозначи като "част от гръцката антична история".

По принцип към местните власти има отправено изискване да дадат подобно обозначение на всички инфраструктурни обекти, където звездата няма да се премахне. То бе повторено преди няколко дни. Когато става дума за произведения на изкуството, трябва да бъдат уточнени подробности за древногръцкото културно наследство, кой е поставил изображението и кой е авторът му.

Процесът започна от градските шахти - вече две седмици публичната канализационна компания заличава знаците, включително на площад "Филип Втори" в центъра, разказва телевизия "Сител". Площадът е в сърцето на монументалния проект "Скопие 2014", създавал напрежение както с Атина, така и със София.

"Това не е инквизиция, да ги преследваме хората"

"Все още не е ясно" обаче как ще се премахне звездата от много места - не само паметници, а и фасади, капаци на шахти - спортни зали, гербове на общини, пише електронното издание МКД.

А дали слънцето с 14 лъча (а не с 16, както изглежда "оригиналът") ще се премахне от щитовете на войниците на фонтана "Воин на кон" (името не попречи на всички в Северна Македония и Гърция да знаят кого изобразява) в центъра на Скопие, също е отворен въпрос. Според министъра за местно самоуправление Горан Милевски в случая на "Воин на кон" въпросът ще се реши като с останалите паметници - трябва да се укаже историческият период, към който се отнася обектът, обяснява "Сител".

Това изображение се появи на страницата във "Фейсбук" на община Виница, която обяви там, че "ще брани слънцето на площада Ангел Винички".
© Facebook @vinicamkd

Това изображение се появи на страницата във "Фейсбук" на община Виница, която обяви там, че "ще брани слънцето на площада Ангел Винички".

Във Виница, в Северна Македония, площадът пред общината има жълти и червени плочик, напомнящи за слънцето. Община Виница обаче даде във "Фейсбук" сигнал, че няма да се откаже от изображението и "ще брани слънцето на площада Ангел Винички". В профила за кратко се появи и предложение министърът лично да отиде да го изтръгне.

Община Могила в югозападната част на страната има малко над половин Звезда от Вергина в емблемата си. Тя обаче също не се придържа към оригинала - нагъсто разположените лъчи са 13. Милевски смята, че общините трябва да променят знамената си, когато те съдържат символа.

Министър Милевски добави вчера, че забраната за използване се отнася само до държавни и местни институции. Частната употреба на символите не може да бъде забранена, добавя той: "Аз лично не знам, ако искам да го използвам, кой би могъл да ми го забрани. Сигурно в дворовете в Гърция може да се използва каквото и да било и никой не може да го забрани. Също и тук, в частен имот който иска, може да си сложи. Това не е инквизиция, да ги преследваме хората."

Източник: dnevnik.bg