Пресните билки са истинска благословия и ни помагат да бъдем

...
Пресните билки са истинска благословия и ни помагат да бъдем
Коментари Харесай

3 супер ефективни начина за сушене на билки

Пресните билки са същинска благословия и ни оказват помощ да бъдем здрави и мощни. За страдание не постоянно можете да употребявате всички билки по време на сезона им. Тези, които се занимават с оглеждането им го знаят най-добре. Налага де са ги изсушите и по този метод да ги запазите за по-дълго време. Разбира се, това може да ви помогне да запазите потребните им свойства и когато и да е на годината да имате билки, с които да си приготвите чай или да ги добавите към ястията си. В идващите редове ще опишем 3 супер ефикасни метода, по които да го извършите. 

Сушене на въздух

Този способ е най-достъпен и уместен метод стига да имате място и време. Ето и по какъв начин да го извършите:

·        Разпръснете авансово накъсаните билки върху тензух или кухненска хартия за печене. След това покрийте с тензух, с цел да предпазите от инсекти.

·        Поставете тавата на място недостъпно от вятър и директна слънчева светлина.

·        Обръщайте всяко листенце на всеки 12 часа. По този метод ще изсъхнат отмерено, без да мухлясат.

·        Този способ може да отнеме от 2-3 дни до повече. Ще познаете готовите билки по това, че са по-леки и имат ромолене при покачване.

Можете да сушите билките и на снопове на въздух. Този способ се употребява и до през днешния ден по селата от бабите. Ето и по какъв начин се прави:

·        Разделете билките на снопове и ги вържете откъм дръжките.

·        Увийте към сноповете лист харти, с цел да ги предпазите от вятър, инсекти и прахосване.

·        Окачете ги надолу, само че още веднъж на място, което е недостъпно от слънчева светлина.

Важно е мястото на сушене да не е нито студено, нито топло. 

Бързо сушене във фурната

Сушенето на билките във фурната е много по-бързо от това да ги сушите на въздух. Трябва да внимавате обаче да не ги изгорите. Това ще наруши вкусовите им качества, само че също по този начин ще ги изгубят и потребните си свойства.

За да ги изсушите откъснете листенцата от стъблата и ги поставете в тава за печене. Покрийте ги с тензух и пуснете фурната на 40-50 градуса. Изпечете за половин час, а по-късно ги обърнете за още половин. След това изключете фурната и оставете вратата открехната. Нека билките се охладят за към половин час във фурната и по-късно ги преместете, където ще ги съхранявате. 

Експресно сушене в микровълновата

Ако бързате и желаете нещата да станат по-експресно, можете да употребявате микровълновата. Трябва обаче да внимавате, тъй като микровълновата печка работи с водни молекули, през които минава топлината. Ако прекалите със сушенето, то билките ще се унищожат.

Отново отделете листенцата и по-късно ги сложете в тава. Покрийте ги с хавлиена забрадка. Пуснете фурната за минута или минута и половина. Следете билките и изключете микровълновата, в случай че видите, че се унищожават. Ако пък към момента не са сухи, то ги пуснете за още 30 секунди. Този способ е подобаващ за по-малко количество билки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР