Пресконференция. Снимка: Скрийншот от видео Необходимо е въвеждането на промени за

...
Пресконференция. Снимка: Скрийншот от видео
Необходимо е въвеждането на промени за
Коментари Харесай

„Възраждане“: Свалянето на критериите за оценяване не е решение за проблемите в образованието

Пресконференция. Снимка: Скрийншот от видео

„ Необходимо е въвеждането на промени за подобряването на качеството на просветителния развой “, считат представителите на Младежката организация на партия „ Възраждане “ . Те дадоха конференция на тематика „ Експериментите в образованието би трябвало да спрат “ в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция. В нея взе участие и националният представител от „ Възраждане “ и член на парламентарната комисия по образованието Даниел Проданов .

Поводът за конференцията са ниските резултати от националното външно оценяване от миналия месец, означи Проданов. Александър Алексиев, ръководител на младежката организация на партия „ Възраждане “, уточни:

„ Направи ни усещане реакцията на Министерството на образованието и науката /МОН/, която за нас като организация е много притеснителна. Да се смъкват критериите за оценяване и да се нагажда по този начин изпитът, че следващата година резултатите да са по-високи е за операция на обществото, а не решение на същинския проблем. За да се реши същинският проблем, би трябвало посоката на мислене да е не форматът на матурите, а качеството на просветителния развой. “

Според зам.-председателя на младежката организация Славчо Крумов, мярката, подхванатата от просветителното министерство за инспекция на учебните заведения, е опит за прекачване на отговорността за неуспех на просветителната система върху обособените шефове и учители .

„ Няма по какъв начин да чакаме високи резултати на изхода на главното и междинното обучение, в случай че към момента хиляди деца приключват начална степен необразовани “, разяснява той и означи, че до четвърти клас няма алтернатива за повторение на класа .

От „ Възраждане “ внасяме посредством своите депутати законопроект за промени в учебното обучение , което планува усилване на контрола на знанията на учениците в начална степен.

„ Непрекъснатото въвеждане на нови софтуери, с които учителите би трябвало да се оправят, не са ограничения, които биха съдействали за повишението на качеството на образованието “, съобщи Кристина Ценова, член на младежката организация. Според нея това утежнява работата на преподавателите , защото се измества фокусът от главното му обвързване – да преподаде материала по понятен за учениците метод .

Като мярка за подобряването на качеството на образованието, Иванка Луканова, член на младежката организация, уточни броят на учениците в клас да бъде 20-22 .

„ Става дума за дълготрайна тактика “ , изясни Проданов. По думите му това може да се случи гладко в рамките от 5 до 10 години .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР