Пресечен е канал за изнасяне на ценни археологически артефакти от

...
Пресечен е канал за изнасяне на ценни археологически артефакти от
Коментари Харесай

Безценно антично съкровище отнето от иманяри при полицейска акция в Пловдив СНИМКИ

Пресечен е канал за изнасяне на скъпи археологически артефакти от България за чужбина, оповестиха на конференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, и шефът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.

При обиски и претърсвания са конфискувани 877 броя археологически полезности. Акцията на пловдивската полиция и прокуратура. Намерени са най-вече монети - златни, сребърни и бронзови, от античността до средновековието.

Сред тях има и монета на цар Иван Асен. Групата е следена близо 3 месеца, откакто ченгетата са получили оперативна информация.

Арестувани са двама души - пловдивчанин на 44 години и столичанин на 49 години.


Пловдивчанинът се е опитал продаде археологически полезности на втория, а той от своя страна на трето лице в чужбина. Двамата са закопчани за 72 часа, ще се желае непрекъснат арест.

Мъжете са с чисто правосъдно минало. Повдигнати са им две обвинявания - едното е за държане на археологически полезности, а другото за разпространяване на такива.


Предвидените от закона санкции за тези закононарушения са от 6 до 15 години и санкция от 3000 до 15 000 лв..

Предполага се, че броят на археологическите находки ще надмине 1000 защото сега разнообразни прокуратури в страната правят обиски и претърсвания.

Ценностите са изкупувани от иманяри от цялата страна, които учудващо също са с чисти престъпни досиета.


На конференцията оповестиха, че са били осъществени обиски в Пловдив, София, Стамболийски и Асеновград. В Пловдив бяха показани част от конфискуваните артефакти, които бяха строго охранявани от служители на реда, въоръжени до зъби.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР