Пресъхващите солени езера са покрити с неправилни многоъгълници, оградени от

...
Пресъхващите солени езера са покрити с неправилни многоъгълници, оградени от
Коментари Харесай

Учени разкриха мистерията на геометричните фигури в солните пустини

Пресъхващите солени езера са покрити с неправилни многоъгълници, оградени от солни стени, само че постоянно с почти идентичен размер. Такива фигури се образуват заради бавното разбъркване на течности с друга компактност с образуването на конвекционни кафези, сходни на гранулите на повърхността на Слънцето.

Досега нямаше надеждно пояснение за този развой. Сега са съумели да го открият учени от Англия и Германия, чиято публикация е оповестена в списанието Physical Review X. Оказва се, че пресъхването на солените езера на Земята прилича придвижването на плазмата на Слънцето.

„ Природата ни е дала ярка и завладяваща мистерия, която подтиква любознанието и примамва да намерим решение - споделя Яна Ласер, един от създателите на новата работа. - Въпреки че към момента няма директно приложение на това познание. " Чрез съчетание на теренни наблюдения и компютърни симулации Яна Ласер и нейните сътрудници описали следния механизъм за образуване на многоъгълниците.

Течността на повърхността на езерото се нагрява от слънцето и се изпарява, което води до увеличение на наличието на сол в нея. Колкото по-висока е концентрацията на сол, толкоз по-голяма е плътността на разтвора, по тази причина това той има наклонност да потъва надолу. И назад - по-малко съсредоточена и плътна течност изпод се издига към повърхността.

Това води до образуването на конвекционни кафези с диаметър малко повече от метър: в центъра на всяка от тях се издига по-малко компактен разтвор и по-концентрираната течност се утаява по краищата. В резултат солта се натрупва по периметъра на такива кафези и изсъхвайки, образува бразди. Любопитно е, че сходни конвекционни процеси, свързани със смесването на гореща плазма, водят до появяването на присъщи гранули на Слънцето (и на други звезди).

Учените съумели да симулират тези механизми в лабораторни опити. Освен това те показали образуването на многоъгълници благодарение на снимане в Долината на гибелта в Калифорния. Скоростта на този развой и размерът на получените фигури са в положително сходство с предсказанията, дадени от новия модел.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР