Препоръките на Международния валутен фонд съвпадат едно към едно с

...
Препоръките на Международния валутен фонд съвпадат едно към едно с
Коментари Харесай

Румен Гечев: Препоръките на МВФ съвпадат с дългогодишното искане на БСП за прогресивно данъчно облагане

„ Препоръките на Международния валутен фонд съответстват едно към едно с това, което Българска социалистическа партия от 10 години предлагаме – въвеждане на прогресивно данъчно облагане, тъй че да се понижи разликата сред небогати и богати и да се обезпечат повече средства за българския бюджет. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев в ефира на Евроком.
Той уточни и други две съвпадения сред рекомендациите на делегацията на МВФ, която посети българския парламент, и настояванията на социалистите, а точно доста увеличение на финансовите разноски в държавния бюджет и последователното отпадане на тавана за общественото обезпечаване.
„ Има и неща, с които не съм склонен. Например, те направиха рекомендация да се понижи бюджетният недостиг с 1%, само че аз им споделих, че това е политика, която не се следва от нито една страна членка на еврозоната. И в случай че България е една от две-три страни от общо 27 в Европейски Съюз, която към този момент е стигнала нивото на Маастрихт от 3% недостиг, такова понижение би означавало понижаване на разноските с 2 милиарда лева, което няма по какъв начин да не се отрази отрицателно на образованието, на опазването на здравето “, уточни проф. Гечев. 
И добави: „ Изразих също мнението на Българска социалистическа партия, че ние сме „ за “ осъществяването на нашето обвързване за влизане в еврозоната, само че споделяме мнението на нобелови лауреати по стопанска система и на редица европейски анализатори, че България още не е подготвена и негативите ще бъдат по-големи от позитивите. “
Според него казусът не е инфлацията, която фактически е по-висока от страните членки на еврозоната, а това, че България има доста ниска конкурентоспособност и мощна взаимозависимост от импорт на съществени групи артикули. 
„ Трябва да изчакаме приближаване най-малко до междинните индикатори на страните от еврозоната, с цел да се надяваме не просто на присъединяване, а на такова, което е потребно за България “, акцентира проф. Гечев.
По неговите думи българското държавно управление е подписало скандално съглашение със Съединени американски щати за градеж на новите реактори в АЕЦ „ Козлодуй “, поради което желае да си измие ръцете с Народното събрание.
„ Подписва се контракт със Съединени американски щати за забележете, канадската компания „ Уестингхаус “, без търг и конкуренция, който съставлява празен чек – няма цена, няма обезщетения, няма периоди на строителство, няма първокласен надзор. Хвърляха се едни цени от 30 милиарда, само че крайната цена може да се окаже доста по-висока. Управляващите взеха решение, което загробва българския народ “, заключи националният представител от Българска социалистическа партия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР