Препоръчително е ваксинационните кампании да започнат най-малко две седмици преди

...
Препоръчително е ваксинационните кампании да започнат най-малко две седмици преди
Коментари Харесай

Ваксините антигрип - поне 2 седмици преди епидемията

Препоръчително е имунизационните акции да стартират минимум две седмици преди настъпване на грипната зараза, само че не по-рано от 4 месеца преди нея, с цел да се генерира оптимално равнище и подобаваща дълготрайност на имунитета след имунизация против грип. Затова на база статистиката от предишни години за България специалистите предлагат имунизация даже в първите седмици на януари. Това заяви проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Национален център по заразни и паразитни заболявания по време на Балканска среща на специалистите по грипната профилактика, предава БГНЕС.
Според изследване на Световната здравна организация (СЗО) в 38 страни в европейския район, времето на епидемиологичния пик се трансформира от изток на запад като епидемиите настъпват по-късно в Западна Европа В Испания да вземем за пример следеното забавяне за интервал от 10 години е 28 дни.
„ Всяка година грипната зараза е с друг интензитет и дълготрайност. Тези модели на предсказуемост, които основават от СЗО, са за да се възнамеряват вярно годишните акции за имунизация и да се реализира оптималната отбрана на популацията. Препоръчително е краят на имунизационната акцията да бъде продължен колкото е допустимо повече, с цел да се обезпечи оптимално вероятното покритие на рисковите групи. Затова Националната стратегия за повишение на ваксинопрофилактиката измежду хората над 65-годишна възраст е планувана да продължи до края на декември “, изясни проф. доктор Кантарджиев.
Новоприетата Национална стратегия за повишение на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, ориентирана към хората над 65-годишна възраст, бе показана през вчерашния ден в София. За първата година от програмата е планувано тя да обезпечи имунизация на 10% от тази възрастова група, като поетапно до четвъртата година ще доближи покритие от 25%. Рискът от сърдечен удар е 6 пъти по-висок в седмицата след заразяването с грип. Затова противогрипната имунизация остава най-сигурният метод за предотвратяване от затруднения и понижава риска от инфаркт с 15-45 на 100.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР