Преподобният Мартиниан бил родом от град Кесария, Палестина. В стремежа

...
Преподобният Мартиниан бил родом от град Кесария, Палестина. В стремежа
Коментари Харесай

Честваме паметта на преподобния Мартиниан и на свети Евлогий, Александрийски архиепископ

Преподобният Мартиниан бил родом от град Кесария, Палестина. В устрема си към отшелнически героизъм, той на 18 години се отдръпнал в една планина в Кападокия и там прекарал 25 години в пост, бдение, молитва и битка с доста бесовски изкушения. 

След като по знамение се избавил от следващото прелъщение, Мартиниан решил на никое място да не се открива за непрекъснато, а непрестанно да странства. За две години обходил 164 града, като на всички места проповядвал и поучавал народа в истините на вярата и разпоредбите на духовния живот. Така в непрекъснато пътешестване траял подвига си, до момента в който се упокоил в дълбока напреднала възраст в 422 година

Свети Евлогий бил родом от Сирия и живял през VI-VII век. Получил положително обучение в родината си, той станал духовник и бил ръкоположен за духовник в град Антиохия. Служил примерно в антиохийската черква, а по-късно поради мъдростта и добродетелите си бил определен за архиепископ на Александрия, Египет. Останал на този пост цели 28 години (579-607 г.). 

Свети Евлогий живял праведно и управлявал Църквата с доста разсъдък и обич към хората. Затова по неговите молебствия Бог направил редица чудеса. През 589 година той свикал събор в Александрия, с цел да осъди две групи еретици. Бил и уверен съперник на монофизитството.

Запазени са някои от неговите богословски съчинения като “За двете природи на нашия Господ и Бог, и Спасител Иисус Христос ”, фрагменти от беседата му “За Троицата и божественото домостроителство ” и други, разкрива Българска телеграфна агенция. В своите творби той развива учението за “природната ” човешка воля у Богочовека Христос, приказва за “две дейности ” и “две воли ” у Него, като поддържа мненията си с бездънен разбор на главните евангелски текстове. В това отношение свети Евлогий е директен предходник на огромния богослов от VII век свети Максим Изповедник. Упокоил се в мир в 607 година


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР