Преподобни Гавриил Лесновски е един от тримата велики последователи на ...

Преподобни Гавриил Лесновски е един от тримата велики последователи на

Преподобни Гавриил Лесновски

Преподобни Гавриил Лесновски е един от тримата велики почитатели на рилския пустинножител св. Иван Рилски. Той е живял през ХІ – ХІІ век. Роден е в с. Осиче, Паланешко (Македония). Произлизал от богати родители българи и получил положително обучение. Когато станал на възраст, родителите му го сгодили за невяста от добър жанр. Скоро обаче годеницата му умряла. Тогава той постъпил в манастир и приел монашество.

С наследството, което получил от родителите си, Гавриил построил манастир с черква на името на св. Архангел Михаил в Лесновската планина, Северна Македония, покрай настоящия град Кратово. Преподобният отец събрал монаси, сложил им свещеник, а самия той се уединил в планината на пустинножителство и безмълвие, като се подвизавал по този начин 30 години. После той се завърнал в своя манастир и умрял на 15 януари.
Почитаме Света Нина
Света Нина е родена в Кападокия. Баща й бил родственик на св. Георги Победоносец, а майка ѝ - сестра на Йерусалимския патриарх. Дванадесе...
Прочети повече
Тридесет години след гибелта на преподобни Гавриил един съветски духовник на име Йосиф в град Средец (София) - по подстрекателство на светеца – се отправил към мястото, където преподобният се подвизавал, намерил гроба му, разкрил нетленните му мощи, положил ги в ковчег и ги дал за молитвено поклонение на вярващите.

Много години светите мощи на преподобния Гавриил почивали в Лесновския манастир и правили голям брой чудеса. Навярно в ХІІІ век някой от българските царе на Асеновата династия ги пренесъл в своята столица Търново и ги положил в църквата " Св. Апостоли " на Трапезица. Според проложното житие на преподобния от 1330 година " там те лежали даже до момента и дават излекуване ".

След османското настъпление в България следите на светите мощи на преподобния Гавриил Лесновски се губят. Основаният от него манастир по-късно бил наименуван на негово име и станал значимо книжовно средище.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Почитаме Свети Ермил
Зетят на Константин Велики (306-337 г.) император Ликиний (311-324 г.), който водел негова сестра, имал зъдължението да охранява долния...
Прочети повече
Още от ПРАЗНИЦИ:

Източник: actualno.com