Преподаватели от Нов български университет ще говорят днес за плагиатството.

...
Преподаватели от Нов български университет ще говорят днес за плагиатството.
Коментари Харесай

НБУ почва плагиатите в академичните среди

Преподаватели от Нов български университет ще приказват през днешния ден за плагиатството. Департаментът " Чужди езици и култури " към Нов български университет дава нарочна конференция на тематика " Сериозността на академичното плагиатство в настройките на учени, студенти и основатели на научна политика в България ", пробвайки се да откри обществена, социална и медийна поддръжка за справяне с казуса.

Крайно време е да се направи нещо по въпроса, съобщи пред БНР проф. доктор Ирена Василева - учител в Департамент " Чужди езици и култури ". Тя акцентира, че мотиви за това има от години. По думите й не излизат всички случаи нескрито, а в противен случай - една дребна част.

" Комисията по академична нравственос се занимава освен със случаи на плагиатство, само че и с други случаи на нарушавания на академичната нравственос. До нея не стигат всички случаи, т.е. някой би трябвало да подаде сигнал ", изясни проф. Василева в предаването " Преди всички ". По думите й мъчно се хваща плагиатството.

Тя акцентира, че в последните години навлиза интернет плагиатството:

" Плагиатство от разнообразни източници от интернет, които могат да бъдат и на непознати езици. Там поражда доста сериозен проблем, който не е решен в международен проект, така наречен преводно плагиатство. Няма такива софтуерни артикули към момента, които да откриват преводно плагиатство ".

Според нея има и случаи, в които се взема решение да се замълчи по тематиката, с цел да не бъдат нанесени репутационни вреди.

Проф. Василева изясни какъв е редът при сигнал за плагиатство:

" В рамките на Комисията по академична нравственос, когато има подаден сигнал с доказателства, те назначават самостоятелни рецензенти, които ревизират цялата документи по случая и дават своето мнение. Ако те открият съществуване на плагиатство, се работи по съответния закон. Комисията изпраща писмо до ректора на сътветния университет с рекомендация да съблюдава закона. Законът гласи, че при разкриване на плагиатство, се лишава научната степен, звание, за каквото става дума, за каквото се е кандидатствало и в документите са открити и детайли на плагиатство, и следва уволняване. Има такива случаи у нас, само че не са доста. В други случаи някой се пенсионира или просто напуща по взаимно единодушие, с цел да не се основават кавги ".

В българския закон това разбиране е много мъгливо несъмнено, акцентира още проф. Ирена Василева. Проучването по тематиката е с цел да се сформира някаква характерност на плагиатството и да се види какви са разбиранията на студенти и учени на това разбиране - до какъв брой има разминавания. По думите й там, където се открият разминавания, сред това, което действително се смята за плагиатство, и това, което схващат нашите студенти и учени - да се изготвят по-подходящи правилници за академична честност, курсове за образование и да се предложи смяна в законовата уредба. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР