Преписките с искания за износ на оръжия с обща стойност

...
Преписките с искания за износ на оръжия с обща стойност
Коментари Харесай

Керемедчиев: Износът на оръжия е бомба, която ще гръмне в двора на Нинова

Преписките с претенции за експорт на оръжия с обща стойност над 1 милиард лв., чието разглеждане е било забавено, са бомба, която " рано или късно ще гръмне в двора на госпожа Нинова ", предвижда Милен Керемедчиев - някогашен заместник-министър на стопанската система и някогашен заместник-министър на външните работи. Той е бил и член и на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване.

" Вие си спомняте какъв брой неистово тя отхвърляше, че има експорт на оръжие за Украйна и че това е алената линия, която Българска социалистическа партия няма да премине ", разяснява Керемедчиев.

" От началото на съветската инвазия в Украйна, България е дейна страна в това да подкрепя украинската войска с оръжия. Да, правихме го през медиатори, които в действителност натрупаха големи облаги на наш тил. Комисионните са извънредно огромни, а за транспорта също се заплащат големи суми. Говорим за милиони, които са влезнали в джобовете на медиаторите. Ситуацията става същата, както и с газа – споделяме, че не купуваме Русия, а действително купуваме през медиатори. От тази наша политика за отказване на забележимото в последна сметка по никакъв метод не печели страната. Не единствено сме в отрицателния лист на страните, които са вражески към Русия, само че по никакъв метод не изваждаме и дивиденти от това че оказваме помощ на Украйна. " - счита той.

При настояването за експорт на оръжията за над милиард става дума за търговски покупко-продажби, " които са напълно съобразени със закона ", тъй като клиенти са страни от НАТО и Европейски Съюз, а стопанската система се нуждае от " свежи попълнения ", безапелационен е Керемедчиев.

" Говорим за продукция от остарял руски тип, тъй че никога няма нужда от това ние да не почистим складовете с техника и въоръжение, което по този начин или другояче скоро ще излезе от приложимост ", разясни той.

По думите му, комисията за експортен надзор се събира най-малко един път на 30 дни, само че може да го прави и по-често, в случай че има такава нужда. Липсата на взето решение " не може да докара до искания на експортьора към комисията ", тъй като такива не са планувани правно, само че може да докара до " съществени загуби на този експортьор и производителя, тъй като неустойките по неизпълнението на контракт от време на време се равняват и на цената самия контракт – до 100% ".

Керемедчиев разяснява и обстановката с Държавната консолидационна компания:
" ДКК е един мастодонт под шапката на Министерство на стопанската система и събира извънредно разнородни компании. Не мога да си показва, че един ръб от 5 или 7 индивида, а по-късно и управлението, са толкоз способени в такава голяма друга активност, каквато може да бъдат другите компании, да бъдат специалисти по всичко. Всякаква по този начин такава конструкция, колкото и глави да сложиш, тя ще бъде мъчно управляема и доста елементарно може да се скрият престъпления, които очевидно се вършат. "

Настоящият изпълнителен шеф на ДКК е лидер на листа за изборите от кандидатската листа на Българска социалистическа партия и Керемедчиев е уверен, че политическа активност не може да се съвместява с деполитизирана конструкция:
" Това демонстрира, че всички министерства, които бяха под контрола на Българска социалистическа партия като съдружен сътрудник в тази коалиция, претърпяха една доста сериозна чистка и това беше казано от новия министър. В министерствата, ръководени от Българска социалистическа партия, бяха направени генерални чистки. Явно имат подобен опит - въпреки всичко чакаха 12 години да се върнат назад на власт. Бяха назначени партийни функционери на всевъзможни местата - на доста по-ниски, не приказваме дори за места на шефове. Българска социалистическа партия употребяват този остарял способ, отпреди 25 години - когато дойдем на власт да почистим всичко, което е било от предходните и да чакаме същия реванш. "

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР