Препълнени детски отделения в столицата. Без свободни места е и

...
Препълнени детски отделения в столицата. Без свободни места е и
Коментари Харесай

Вирусна вълна: Препълнени детски отделения в София и Гоце Делчев

Препълнени детски отделения в столицата. Без свободни места е и отделението по педиатрия в Многопрофилната болница в Гоце Делчев, където всеки ден одобряват деца с вирусни инфекции. За да се оправят с натоварването, лекарите приканват да се разгласи грипна зараза в област Благоевград.

Оказва се, че главната причина е познатият към този момент респираторно-синцитиален вирус, само че грипът, който се среща все по-често, също усложнява обстановката. В множеството детски отделения и клиники в столицата ситуацията е обезпокоително. Някои от тях са претъпкани, в други има няколко свободни места, само че обстановката е динамична.

За лекарите в " Пирогов ", където всички кревати са заети, тази година е относително по-тежка с предходната. В клиниката по педиатрия в болница " Лозенец " също няма свободни места. В общинските лечебни заведения в столицата към половината от леглата са заети. И въпреки обстановката в Александровска болница да се е успокоила малко през последните два дни, към момента натоварването там е огромно.

Свободни кревати в педиатричното поделение в " Пирогов " няма. Ако едно се освободи, до час се заема от друго дете в потребност.

Доц. Ирен Цочева, шеф на поделение по педиатрия в УМБАЛСМ " Пирогов ": Приемаме единствено най-тежките. Тези, в един миг бяхме, които би трябвало да се слагат на О2. А най-тежки са най-малките ".

Ситуацията е извънредно напрегната към този момент месец.

Доц. Ирен Цочева: " В момента се намираме в положение на една тройна зараза - респираторно-синцитиален вирус, грипен вирус и ковидът, който продължава да си циркулира ".

Не наподобява по-различно ситуацията в Александровска болница. Детската клиника е претъпкана.

Яна Андонова, доктор в клиника по педиатрия на УМБАЛ " Александровска ": " Идват с недоволства от внезапно повишение на температурата, кашлица, хрема, изнемощялост, тази температура постоянно продължава 2-3 дни и действително те се тормозят от високите стойности на температурата над 39 градуса в някои случаи ".

На лекарите в Александровска от време на време им се постанова да насочват децата към други лечебни заведения.

Яна Андонова: " Това, което ние предлагаме е да се направи един бърз тест за грип, да се следи положението на детето - дали то се храни, дали кашлицата се задълбочава, дали има усложнения в дишането и надлежно да се потърси лекарска помощ ".

За да понесат натоварването и с цел да не връщат пациенти, лекарите в Многопрофилната болница в Гоце Делчев преобразуват отделения. В детското поделение няма нито едно свободно легло от Нова година.

Петър Филибев, шеф на МБАЛ " Иван Скендеров " - Гоце Делчев: " Към момента в болничното заведение има 90 пациента, това е към 2/3 от броя на леглата. Има отделения, в които съвсем през цялата година над 90% е заетостта ".

От Центъра по заразни и паразитни заболявания потвърждават от ден на ден грипни варианти. Увеличава се и броят на децата с респираторно-синцитиален вирус.

Проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ: " Протича тежко и има потенциал за съществени затруднения. Той визира най-вече долните дихателни пътища, бронхите, бронхеолита, т.е. най-малките разклонения на бронхите и в действителност може да докара бързо даже до дихателна непълнота ".

А ситуацията с разпространяването на COVID-19 все още e спокойна.

По тематиката работиха: Цанка Николова, Али Мисанков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР