Пренос с един петабит в секунда е възможен по съществуващата

...
Коментари Харесай

Нов рекорд в преноса на данни: 1 петабит в секунда


Пренос с един петабит в секунда е вероятен по съществуващата оптична информационна инфраструктура (снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи в Япония реализираха нов връх за скорост за предаване на данни – невероятните 1,02 петабита в секунда (Pb/s). Още по-хубавото е, че пробивът е реализиран благодарение на кабели с оптични нишки, които са съвместими със съществуващата инфраструктура.

1 петабит е равностоен на милион гигабита, което значи, че този нов връх е към 100 000 пъти по-бърз от безспорните най-високи скорости на домакински интернет, налични за потребителите. Дори НАСА ще получи „ единствено “ 400 Gb/s, когато ESnet6 проработи през 2023 година При скорост от 1 Pb/s, теоретично бихте могли да излъчвате 10 милиона видеоканала при 8K резолюция, съгласно екипа.

Новият връх подложен от откриватели от Японския народен институт за осведомителни и информационни технологии (NICT), употребявайки няколко нововъзникващи технологии. Първо, оптичното влакно съдържа четири ядра – стъклените тръби, които предават сигналите. Честотната лента на предаване е разширена до рекордните 20 THz с помощта на технология, известна като мултиплексиране с делене на дължината на вълната (WDM).

Тази честотна лента се състои от общо 801 вълнови канала, разпределени в три ленти – постоянно употребяваните C- и L-ленти, както и пробната S-лента. С помощта на някои други нови технологии за оптично увеличаване и модулация на сигнала, екипът е постигнал рекордната скорост от 1,02 Pb/s, изпращайки данни през 51,7 км кабели с оптични нишки.

Това не е първият път, когато учените от NICT надминават крайъгълния камък 1 Pb/s за предаване на данни. През декември 2020 година екипът регистрира тогавашен връх от 1,01 Pb/s, употребявайки оптичен кабел с едно ядро и данни, кодирани в 15 „ режима “. Колкото и впечатляващо да бе достижението, то изискваше комплицирана обработка на сигнала за декодиране на данните, което би означавало, че ще би трябвало да се разработят и внедрят специфични интегрални схеми, с цел да може технологията да ще бъде въведена в мащаб.

Новият пробив освен дава по-голяма експедитивност, само че и предава данни единствено в един „ режим “ с едно ядро, което значи, че сигналът може да се чете от технологията, която към този момент се употребява всеобщо за оптични връзки. Като похлупак на всичко, четирижилният оптичен кабел има същия диаметър 0,125 mm като общоприетия кабел, което значи, че вероятно ще е съчетаем със съществуващата инфраструктура и индустриални процеси.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР