Глобалното затопляне, по-продължителните мусонни дъждове правят денга по-смъртоносна в Южна Азия

...
Пренасяната от комари треска денга нанася тежки жертви на южноазиатските
Коментари Харесай

Пренасяната от комари треска денга нанася тежки жертви на южноазиатските нации тази година, докато Бангладеш се бори с рекордни смъртни случаи, а Непал е изправен пред случаи в нови области, като експерти по болести свързват влошаващите се епидемии с въздействието на изменението на климата.

Властите в двете страни се борят да овладеят и лекуват болестта – която е известна още като „треска на счупени кости“ заради силните мускулни и ставни болки, които предизвиква. Ентомолози и епидемиолози казват, че повишаващите се температури и по-дългите сезони на мусоните осигуряват идеални условия за размножаване на комарите.

Заплахата не е ограничена до Южна Азия, тъй като нивата на денга нарастват в световен мащаб с 4,2 милиона случая, докладвани през 2022 г. – осем пъти повече от 2000 г. – казва Световната здравна организация (СЗО). По-рано тази година СЗО каза, че денга е най-бързо разпространяващата се тропическа болест в света и представлява „заплаха от пандемия“.

В Бангладеш най-малко 691 души са починали досега през 2023 г., а повече от 138 000 са били заразени, показват официални данни, което прави тази година най-смъртоносната от първата регистрирана епидемия през 2000 г. Предишният рекорд броят на смъртните случаи е 281 миналата година.

Липсата на подходящи превантивни мерки е позволила на комара Aedes aegypti, пренасящ денга, да се разпространи в почти цял Бангладеш, каза Кабирул Башар, ентомолог и професор по зоология в университета Джахангирнагар в столицата Дака.

Той каза, че това повишава риска от поява на повече инфекции през септември. Денга е често срещано явление през сезона на мусоните от юни до септември, когато комарите виреят в застояла вода.

„Този ​​климат е благоприятен за размножаването на комарите Aedes“, каза Башар в интервю. „Денга не е проблем само за Дака, сега е проблем за цялата страна.“

Непал вижда „странен“ растеж

Междувременно Непал, който за първи път регистрира денга през 2004 г., е имал най-малко 13 смъртни случая на денга и повече от 21 200 случая досега тази година в 75 от 77 области, според официални лица.

Тази година може да достигне броя на 2022 г. от 88 смъртни случая и 54 000 случая, каза Утам Коирала, старши служител по обществено здраве в националния отдел за епидемиология и контрол на заболяванията.

Мегнат Дхимал, старши изследовател в Непалския съвет за здравни изследвания (NHRC), каза, че заболеваемостта и разпространението на денга нарастват бързо в цялата страна през последните години.

Повишаващите се температури означават, че случаите са започнали да се появяват през по-студените есенни месеци, докато по-високите планински райони на Непал, които никога преди не са имали болестта, сега се борят да ограничат разпространението й, каза той, описвайки променящите се модели като „странни“ .

Например, град Дхаран в планинския изток беше особено силно засегнат тази година – случаите на денга нарастват толкова бързо, че болниците и линейките са претоварени от търсенето, според Умеш Мехта, местен здравен служител началник на отдел.

В града с над 160 000 души броят на случаите на денга достигна пик от 1700 на ден към края на август, каза той.

Амрит Кумар Тхакур, жител на Дхаран, беше един от четиримата членове на семейството му, заразени с денга миналия месец. 27-годишният мъж каза, че болестта е започнала с лека болка в тялото и се е влошавала постоянно, преди да бъде лекуван във временен здравен център, създаден да се справя с бързо нарастващия брой случаи.

„Денга беше най-лошото здравословно преживяване в живота ми“, каза Такур, добавяйки, че той и роднините му са се възстановили напълно.

Промените в климата създават условия за размножаване

СЗО казва, че денга нараства отчасти защото глобалното затопляне е от полза за комарите, заедно с други фактори, включително движението на хора и стоки, урбанизацията и проблемите с канализацията.

През юли СЗО каза, че необичайно епизодично количество валежи в Бангладеш, заедно с високите температури и високата влажност, са помогнали за нарастването на популацията на комарите в цялата страна.

Освен това Бангладеш преживява по-дълги от обичайните мусонни сезони през последните години, с непостоянни валежи през периода от март до октомври и появяващи се повече места за размножаване на комари, в зависимост от различни заболявания и здраве експерти.

Броят на потенциалните места за размножаване, идентифицирани през 2023 г., е най-високият през последните пет години, каза Назмул Ислам, директор на клона за контрол на болестите на здравния отдел на Бангладеш.

По-жестоките наводнения, подхранвани от проливни дъждове и топящи се ледници – предизвикани от изменението на климата – са друг основен фактор за разпространението на денга, каза Мохамад Муштук Хюсейн, съветник в Института по епидемиология, контрол на заболяванията и изследвания .

Правителството на Бангладеш също посочи изменението на климата като причина за влошаващата се епидемия от денга в страната.

Saber Hossain Chowdhury, специалният пратеник на министър-председателя по изменението на климата, каза миналия месец в платформата за съобщения X, известна преди като Twitter, че рекордните случаи на денга в нацията са „ясен пример за [на] здравна връзка с изменението на климата”.

Бангладеш трябва да помисли за национален план за адаптиране на здравната си система, за да предотврати превръщането на болести като денга в големи бедствия, каза Чоудхури в интервю.

„Всеки трябва да е наясно“

Тъй като за денга липсва специфично лечение, здравните експерти казват, че болестта трябва да се държи настрана чрез контрол на размножаването на комарите, ангажиране с обществеността и управление на симптомите.

В Дака служителите обикалят града, пръскайки инсектицид, за да убият комарите, и налагат глоби на хората, ако бъдат открити места за размножаване на ларвите.

Атикул Ислам, кмет на Dhaka North City Corporation, каза, че властите ще трябва да продължат да информират жителите за рисковете и да наблюдават ситуацията през цялата година.

„Не е време за обвиняване, по-скоро всеки трябва да излезе напред, за да се справи със ситуацията с денга – заради любовта си към този град, в който сме родени, живеем и умираме“, каза Ислям.

В Непал Дхимал от NHRC каза, че никой орган сам не може да спре денга, тъй като комарите се срещат навсякъде - от гаражите до ъглите на къщите, които са извън обсега на правителството.

„Всеки трябва да е наясно и проактивен и да допринася от своя страна за контролиране на разпространението на вектора“, добави той.

Гражданското общество и организациите за развитие също помагат за справяне с болестта.

Sanjeev Kafley, ръководител на делегацията на Бангладеш за Международния червен кръст, каза, че помага за повишаване на обществената осведоменост, осигурявайки комплекти за тестване и увеличавайки наличността на тромбоцити, използвани при кръвопреливания за лечение на някои пациенти.

И все пак, когато става въпрос за лечение като цяло, обикновените семейства са изправени пред високи разходи. Изследователи от Института по здравна икономика на университета в Дака предупредиха, че общите медицински разходи за пациенти с денга може да надхвърлят 10 милиарда таки (91 милиона долара) тази година спрямо 4,5 милиарда така (41 милиона долара) през 2019 г.

Жителят на Дака Ахтар Хосейн похарчи 60 000 така ($546) за частни болнични грижи за дъщеря си Айеша Табасум Такава, която в крайна сметка почина от денга миналия месец на 10-годишна възраст.

Хосейн плака, докато говореше за любовта на Такава към ученето.

„Нейните книги, тетрадки … все още са на масата за четене. [Тя] никога няма да организира нови книги”, каза той. „[Но] кого можем да виним и какъв е смисълът да говорим за това?“

Източник: Thomson Reuters Foundation
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР