Пренасяме живота е насловът на изложбата живопис - колаж, с

...
Пренасяме живота е насловът на изложбата живопис - колаж, с
Коментари Харесай

Пренасяме живота в галерия Арте с Йордан Парушев

" Пренасяме живота " е насловът на изложбата живопис - колаж, с произведения на Йордан Парушев (1958-2011), която може да се прегледа от 15 февруари до 4 март в столичната изложба " Арте ", ул. " Бузлуджа " 31. Откриването ще се състои онлайн - диалог с проф. Станислав Памукчиев и Деян Парушев.

" За пръв път посрещаме Йордан Парушев в " Арте " - една закъсняла, само че превъзходна среща. Закъсняла, тъй като не успяхме приживе на художника да я изпълним. Великолепна, тъй като демонстрираме повече от 20 емблематични за създателя колажи - техника, запазена марка за Парушев; живописване с хартия - точно, внимателно, поетично. Да, поетично, като заглавието на изложбата - откъс от знакова негова картина. " Пренасяме живота ", по този начин, както Парушев придвижва духовната памет в своите произведения; по този начин, както съдбовно се случи тази изложба; по този начин, както духът и креативната мощ на изящния и мощно самостоятелен художник пренасяме в камерното пространство на " Арте ".

Благодарим на фондация " Йордан Парушев " и най-много на Деян Парушев за любовта, с която реализира изложбата на своя татко. Благодарим за съдействието и на проф. Станислав Памукчиев, който с изключение на учител на Йордан е и непосредствен другар на фамилията ", написа галеристката Гергана Борисова.

Ето какво споделя проф. Станислав Памукчиев: " През годините Йордан следваше своя ентусиазъм за достоверност, като мина през редица стадии. С доста работа, съзнателно и поредно осмисли и преорганизира своите натрупвания, опита на традицията, уроците на модерността, откри ценностни ориентири и ги изрази с чистотата на индивидуализиран еластичен език. Йордан Парушев отвоюва свое място в актуалното българско изкуство със концентрирано следване и извеждане на артистична позиция, надълбоко стимулирана от пространството, вътрешно - интимно прекарване на живописта, на нейната скрита мистична осцилация. Изкушен, вътрешно привързан, наслаждаващ се на чистото звучене на пластическата материя, Йордан трансформира това свое користолюбие в дълготраен артистичен белег, определил качествените характерности на неговото изкуство. Независимо от измененията, подозренията, опитите в посока на неконвенционално изложение, той доразви и отбрани пластическото чувство, почисти, категоризира детайлите на своята артистична лексика, осмисли тяхната семантична, идиоматична стойност. Качествен прелом в неговото съзряване като художник е откриването на изключителните благоприятни условия на хартията като материал, на колажа като метод на изложение. Йордан разкри неподозирано благосъстояние от ударения, със комплицирано тонално, колоритно и структурно вибриране в един необятен и овладян указател от пластически връзки. Всъщност той живописва с цветни хартии, като резервира и разкрива самостоятелната характерност на материала. Многопластовото наслагване, богатото нюансиране на транспарантни, полупрозрачни и плътни пластове, пластове, комплицираното вибриране на деликатни цветни хармонии и фино степенувани тоналности и фактури, дефинират един високо естетизиран артистичен израз. Чистотата, изтънчената сетивност на повърхнини и материи, сензитивното трептение на структури и фактури, деликатните цветни връзки реализират завършеността на живописен синтез, значимостта на пластически идиом с трайни и богати внушения. Външно сдържани, отдалечени и притихнали, вътрешно наситени, картините на Йордан извеждат своята естетическа стойност в етичен коректив, своята пластическа осцилация - в прочувствено и духовно придвижване. " (Станислав Памукчиев, 2008)
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР