Преминаващият над страната ни средиземноморски циклон „Татяна“ покри половин България

...
Преминаващият над страната ни средиземноморски циклон „Татяна“ покри половин България
Коментари Харесай

Сняг вали в половин България, вижте пътната обстановка

Преминаващият над страната ни средиземноморски циклон „ Татяна “ покри половин България със сняг. През нощта преваляванията ще продължат, като и в Централна България дъждът ще премине в сняг и там ще се образува снежна завивка. По старопланинските проходи ще има условия за навявания. В източните региони ще вали дъжд.

Пътищата в страната са мокри и хлъзгави. Съветът към всички водачи е да употребяват коли единствено оборудвани за придвижване при зимни условия и да се движат със съобразена скорост.

По думите на ръководителя на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов има ограничавания на придвижването за тежкотоварни транспортни средства с ремаркета и полуремаркета на 4 прохода – Предел, Рожен, Превала и Троянски проход.

„ Снегът към този момент обхвана много области – София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Монтана, Видин, а в този момент отива и към Ловеч. Рискови сектори си остават високите проходи – Петрохан, Троян-Кърнаре и Шипка. Това са сериозните точки по прекосяването на Стара планина. В Рило-Родопската област проходите над 1000 м. също са рискови сектори. Опасно ще стане и когато спре снегът и паднат доста внезапно температурите – тогава ще има заледявания и би трябвало да се кара със съобразена скорост “, сподели инж. Атанасов.

По думите му към този момент няма усложнения по автомагистралите поради снега и придвижването се прави обикновено.

Над 10 см е снежната завивка в Осоговската планина. Сняг вали в цялата Кюстендилска област, като се изключи община Бобошево, оповестиха от Областно пътно ръководство.

Обилен сняг заваля над планинските елементи на Пазарджишка област и по автомагистрала „ Тракия “. На места към този момент е насъбрана завивка от 3-5 см. По данни на Областното пътно ръководство към този момент няма усложнения в пътуването на коли.

Заснежени са пътищата на Картела, Юндола, Сърница, летовищата Свети Константин, Атолука и Цигов чарк. В останалите сектори от района пътищата са мокри, в усойните места – със заледявания. 22 машини са включени в зимното поддържане на пазарджишкия сектор автомагистрала „ Тракия “. Препоръката е да се кара деликатно и при вземане предвид със характерните зимни условия, както и да се съблюдава рационална отдалеченост. Около курортите в региона няма затворени или проблематични прави. Не се чака снежната завивка да се задържи задълго.

Във високите елементи на област Смолян вали сняг, а в източната част на района - натоварен дъжд, осведомят от Областното пътно ръководство. Заради снеговалежа е въведено ограничаване за придвижване на тежкотоварните коли - да бъдат без ремаркета и полуремаркета през проходите " Рожен " и " Превала ", както и по пътищата Михалково- Девин и Батак- Доспат. Снегопочистващи машини обработват пътищата в региона. В Пампорово снежната завивка е към 15 см, а леденият дъжд продължава.

Дъжд вали в областите Благоевград, Видин, Враца, Велико Търново, Монтана, Пловдив и Плевен. Сняг вали в Областите София и Перник, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик и в регионите на проход Петрохан, проход Шипка, Прохода на Република, Троянски проход, Лъки, Студенец, Кърнаре, Благоевград, Гоце Делчев, Разлог, Черна Места, Тетевен и Ябланица, оповестяват от Агенция " Пътна инфраструктура ".

ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:
Целогодишно за интервала на формалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички интервали, в които е избран повече от един празничен ден.

Ограниченията важат единствено за секторите от републиканската пътна мрежа, както следва:

• Автомагистралите;
• път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като придвижването се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;
• път I-1 Благоевград-ГКПП „ Кулата “;
• път I-4 п. в. „ Коритна “-Велико Търново-Шумен;
• път I-5 Русе-Велико Търново;
• път I-8 Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “-София;
• път I-9 Варна-Бургас;
• път II-18 Околовръстен път София;
• път II-99 Бургас-Царево.

Забраната не важи за моторни транспортни средства, които правят транспорти на рискови товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни артикули и товари на температурен режим.

ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ:

Автомагистрала „ Тракия “:
Област София: Движение с нараснало внимание при Мухово посока Бургас заради ремонтни действия в спешната лента от км 45+200 до км 46+266. Движението се реализира регулярно в дейна и изпреварваща ленти. Срок до 12.01.2018 г.;
Област Бургас: от км 325+000 до км 359+000 в сектора Карнобат-Ветрен се прави разчистване на окопи и водостоци. Движението се контролира от пътни знаци. Срок до 30.11.2017 г.; от км 324+187 до км 359+000 Карнобат – Ветрен се правят ремонтни действия по асфалтовата настилка. Срок до 30.11.2017 г.; от км 329+000 до км 330+000 в сектора Драганци – Вратица се прави засаждане на зелен пояс в посока Бургас – София. Водачите да се движат с нараснало внимание. Движението се контролира от пътни знаци. Срок до 30.11.2017 г.; придвижването по Автомагистрала „ Тракия “ при надлез на км 344+387 се реализира с нараснало внимание, заради отделяне на вход-изходи за снегопочистваща техника при пътни връзки на км 344+005 и км 344+280. Срок до 31.03.2018 година

Автомагистрала „ Хемус “:
Област София:
При виадукта над с. Потоп посока Варна от км 16+760 до км 19+690 – придвижване с нараснало внимание, заради ремонтно-възстановителни действия в спешната лента на виадукт при км 19+250. Срок до 12.01.2018 г.;
Област Варна: придвижването по Автомагистрала Хемус в сектора Девня – Повеляново от км 400+800 до км 407+100 се реализира в двете посоки в едно платно в посока Варна заради ремонтни действия. Затворено за придвижване е платното в посока София. Движението е в двете посоки в платното в посока Варна при км 407+500 като се връща назад в платното в посока София при км 400+800.
Ограничено е включването на пътен възел " Девня " при км 402+100 и на пътен възел " Повеляново " при км 407+100, като придвижването е пренасочено по път I-2 Девня – Варна на пътен възел " Слънчево " при км 412+500. Ограничено е качването на пътен възел " Девня " при км 402+100, като придвижването е пренасочено по път I-2 Девня – Варна и се включва в Автомагистрала Хемус на пътен възел " Неофит Рилски " при км 392+300. Срок до 15.12.2017 година

Автомагистрала „ Струма “: няма ограничавания.

Автомагистрала „ Марица “: няма ограничавания.

Автомагистрала „ Черно море “:
Област Варна: Движението по Автомагистрала Черно море от км 0+000 до км 8+669 се реализира в едно платно заради ремонтни действия на асфалтовата настилка. Движението се реализира при цялостно затваряне на платното посока Бургас и пренасочване на придвижването в двете посоки в платно посока Варна. Срок до 15.12.2017г.

Автомагистрала „ Люлин “: няма ограничавания.

ІІI. ВЪВЕДЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ Пожарна охрана ОСНОВНИТЕ ПЪТНИ НАПРАВЛЕНИЯ:

1. Проходи:
- „ Върбишки” - затворен за всички МПС;
- „ Златишки” - затворен за всички МПС;

- „ Айтоски” - отворен за всички МПС;
- „ Котленски” - отворен за всички МПС;
- „ Обзорски” - отворен за всички МПС;
- „ Печинско” - отворен за всички МПС;
- „ Предел” - отворен за всички МПС;
- „ Републиката “ - отворен за всички МПС;
- „ Ришки” - отворен за всички МПС;

- „ Рожен” - неразрешен за придвижване на товарни коли с ремаркета и полуремаркета
- „ Превала” - всички МПС наложително с вериги.
- „ Троянски” - неразрешен за МПС над 12 т;
- „ Вратник” - неразрешен за МПС над 10 т;
- „ Дюлински” - неразрешен за МПС над 3,5 т;
- „ Пампорово” – неразрешен за МПС над 3,5 т; и всички МПС наложително с вериги.
- „ Петрохан” - неразрешен за МПС над 12 т;
- „ Твърдишки” - неразрешен за МПС над 10 т;
- „ Шипка” - неразрешено е придвижването на МПС, предопределени за транспорт на товари с механически позволена оптималната маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с механически позволена оптималната маса над 10 тона от категория О4. Срок до 31.03.2018 година

ІV. СЪСТОЯНИЕ НА РЕПУБЛИКАНСКАТА ПЪТНА МРЕЖА:

ОПУ-Пазарджик :
Временно са въведени следните ограничавания за придвижване на МПС:
Път II-37 Батак – Доспат – товарните коли да се движат без ремаркета и полуремаркета; ; път III-842: Тежкотоварните МПС над 12 тона да се движат без ремаркета и полуремаркета по път III-843 Белово – Юндола; път III-843: Тежкотоварните МПС над 12 тона да се движат без ремаркета и полуремаркета по път III-843 Велинград – Сърница; път ІІІ-866: Движението по път ІІІ-866 гр.Девин – с. Михалково лъка от км 50+300 до км 70+000 се не разрешава придвижването на товарни коли с ремаркета и полуремаркета. Движението в региона се контролира с пътни знаци. Срок за осъществяване до 28.11.2017 г; път III-3704: Движението по път III-3704 Пазарджик – Ветрен при км 11+485 в с. Бошуля е лимитирано за МПС над 10 т.
Обходен маршрут: гр. Пазарджик, път I-8 с. Звъничево – Септемврийски ханчета, път III-8402 гр. Септември, кръгово кръстовище с път III-3704 с. Бошуля. Срок до 18.09.2018 година
Ремонтни действия: няма.

ОПУ-Пловдив:
Временно са въведени следните ограничавания за придвижване на МПС:
Път II-64: Движението по път II-64 Карлово – Баня е лимитирано заради ремонтни действия на асфалтовата настилка.
Обходен маршрут: гр. Баня – с. Марино поле – гр. Карлово и назад. Срок до 15.12.2017 година
Път II-86: Движението по път II-86 Асеновград – Нареченски бани е лимитирано за МПС с височина над 4 м. през тунелите.
Обходен маршрут: път III-866 Кричим – Девин.
Път ІІІ-667: Движението по път III-667 Плодовитово – Първомай – Асеновград при км 6+832 в региона на мост над р. Марица е лимитирано за МПС над 5 т заради понижен габарит на пътното платно на стоманения мост на р. Марица.
Обходен маршрут: път ІІ-66 Стара Загора – Поповица и път І-8 София – Пловдив – Свиленград.
Път III-804: Движението по път III-804 Поповица – Болярци е лимитирано за МПС над 12 т заради понижен габарит на пътното платно на мост в с. Поповица. Срок до 20.12.2017 година
Път III-5802: Движението по път III-5802 Тополово – Леново – Поройна в сектора от край с. Поройна до кръстовище с път III-667 от км 19+287 до км 19+495 е лимитирано за всички МПС. Срок до 20.12.2017 година
Път III-8611: Движението по път III-8611 Белица-Загражден – Давидково в сектора от км 13+500 от Държавно ловно стопанство ”Кормисош” след с. Белица до границата с област Смолян при км 18+431 е лимитирано за всички МПС. Срок до 20.12.2017 година
Ремонтни действия:
Път II-86: Движението по път II-86 Пловдив – Асеновград се реализира с нараснало внимание според поставените знаци заради частични ремонтни действия в банкета. Извършва се уширяване на пътните платна. Срок до 20.12.2017 година
Път III-565: Движението по път III-565 Шишманци – Белозем се прави в една лента заради ремонтни действия на асфалтовата настилка. Срок до 08.12.2017 година
Път ІІІ-667: Движението по път III-667 Първомай – Дълбок извор в с. Поройна при км 19+435 (мост над р. Чинар дере) се реализира в една лента според сложена отвесна сигнализация и светофарна уредба заради ремонтни действия.
Обходен маршрут: през краткотрайно построен път в с. Поройна. Срок до 27.01.2018 година

ОПУ-Хасково:
Временно са въведени следните ограничавания за придвижване на МПС:
Път III-5009: Движението по път III-5009 Козлец – Кърджали от км 0+000 до км 26+080 e лимитирано за МПС над 12 т. Срок до 20.12.2017 година
Ремонтни действия:
Път III-806: Движението по път III-806 Хасково – Минерални Бани от км 0+000 до км 0+877 се реализира в едно платно заради ремонтни действия. Срок до 18.12.2017 година

тагове сняг България пътна конюнктура АПИ
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР