Преминаването през граничния пункт Гюешево е преустановено, излизащите от България

...
Преминаването през граничния пункт Гюешево е преустановено, излизащите от България
Коментари Харесай

Преминаването през ГКПП Гюешево беше преустановено - заради неработеща система

Преминаването през граничния пункт " Гюешево " е прекратено, излизащите от България изчакват стартирането на придвижването на междинната граница. На място има към стотина души, заяви Българска телеграфна агенция. По данни на чиновници на пункта колите са спрени поради неработеща система. Това обясниха и чиновници на граничния пункт " Деве хълм ".

Първите пътуващи за Скопие, с цел да се включат в отбелязването на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев, са минали границата с Република Северна Македония рано сутринта. Официалната българска делегация е минала към 5,30 часа, споделиха от митницата на Гюешево.

Пред Граничен контролно-пропусквателен пункт " Гюешево " се събраха и представители на фондация " Македония ", измежду които и водачът й Виктор Стоянов.

" Има организация от страна на управляващите на Република Северна Македония да съберат хората и колите дружно и с конвой да се придвижим до паркинга край гроба на Гоце Делчев в Скопие. Идеята беше дружно да се поклоним пред паметта му. Искахме да го създадем взаимно, само че поради ограниченията за сигурност и опитите за провокация това няма да е допустимо. Планираме общо 5-6 празнувания на основни дати и се надявам да има по-малко полиция и повече хора от двете страни на границата дружно, като братя да честваме дружно общите ни герои ", сподели за Българска телеграфна агенция Стоянов.

" Не би трябвало хората да се подават на провокации. Искрено се надяваме полицията в Скопие да свърши това, което подаде като поръчка и да бъдат предотвратени всевъзможни опити за провокации ", уточни още той. Стоянов добави, че е изумен от това, че публицисти не са били позволени да влязат в страната, само че уточни, че има информация за хартиени описи на хора, които няма да бъдат допускани да влязат през днешния ден в Република Северна Македония.

" Дойдохме тук към 5,30 сутринта, само че бяхме върнати като представляващи заплаха за сигурността на Северна Македония ", сподели през Българска телеграфна агенция Тодор Стефанов от " Нюз 24 ". Той и сътрудника му били върнати от граничния пункт " Деве хълм ". Връчиха ни възбрана за влизане на тяхна територия, добави Стефанов.

Той посочи, че двамата с сътрудника му не са имали желаната по акредитация от външното министерство на Република Северна Македония, само че никой не им е желал такава. " Искаха единствено персонални карти, ние показахме и служебните. Легитимирахме се по този начин, както както го вършим на всички места ", споделиха представителите на медията. По техни данни рано сутринта не са позволени и други екипи на медии. Казано им е било, че могат да минат без камери и техника.

Около 100-150 български жители се чака да дойдат в Скопие, с цел да отбележат годишнината от рождението на Гоце Делчев, сподели по-рано през днешния ден вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред български медии в Скопие. Той чака обещанията на управляващите тук, че гладко ще бъдат позволени искащите да дойдат в Скопие български жители, да бъдат изпълнени. 

В българската делегация, която ще сервира цветя на гроба на Делчев в църквата " Св. Спас " са още министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев и зам. министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов.

Има данни за спрени български жители, не знам до каква степен са систематични. В края на деня ще имам информация и до какъв брой са основателни претекстовете за това, сподели в отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция министър Демерджиев. Има лист с имена на български жители, които няма да бъдат допускани, само че той не е огромен, посочи Демерджиев и още веднъж уточни, че по-пълна информация за основаната организация за пропускането на българските жители на границата и в каква степен тя дава отговор на поетите задължения от страна на управляващите в Северна Македония ще има в края на деня.

Дали ще вървим през днешния ден в Скопие ще решим според от ситуацията по границата, сподели мебждувременно евродепутатът и съпредседател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки в Благоевград, където взе участие в формалното честване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Пред публицисти Джамбазки разяснява, че " това, което се случва на граничните пунктове, е безспорен срам ", като посочи, че български жители биват бавени на граничен пункт сред България и Република Северна Македония (РСМ). Ако тези провокации не престават, бавят хората, е безусловно обидно пред паметта на Гоце Делчев да се взе участие в подобен " цирк " и да висиш по границата като част от антибългарска акция, добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР