Премиерският мандат на Борис Джонсън ще приключи на 6 септември

...
Премиерският мандат на Борис Джонсън ще приключи на 6 септември
Коментари Харесай

Polititco: Борис Джонсън ще се оттегли на 6 септември

Премиерският мандат на Борис Джонсън ще завърши на 6 септември според контрактувания от управлението на Консервативната партия график. Премиерът на Обединеното кралство ще се отдръпна от поста си след осем седмици, откакто членовете на партията изберат нов водач на торите, което би трябвало да завърши на 5 септември. Приемникът на Джонсън евентуално ще поеме поста на водач на консерваторите и министър-председател на Обединеното кралство още на идващия ден - вторник, 6 септември, написа „ Polititco”.

Греъм Брейди, ръководителят на Комисия 1922 на торите, която дефинира графика, разгласи изискванията в понеделник вечерта, откакто разпоредбите бяха утвърдени от управителния съвет на Консервативната партия. Номинациите за лидерския пост ще бъдат отворени и ще приключат през днешния ден. Кандидатите за водачество на торите ще би трябвало да си обезпечат поддръжката на 20 свои сътрудници депутати до края на деня, с цел да попаднат в бюлетината за гласоподаване, преди първото гласоподаване измежду депутатите тори на идващия ден, сподели Брейди.

Всеки претендент, който получи по-малко от 30 гласа при първичното гласоподаване в сряда, ще бъде отхвърлен. Очаква се в четвъртък да се организира второ гласоподаване, при което ще отпадне всеки претендент с по-малко от 30 гласа, а в противоположен случай - претендентът, класиран на последно място.

Третото гласоподаване измежду депутатите, в случай че се наложи да се организира такова, е планувано за идващия понеделник, 18 юли. Очаква се идващите гласувания да се организират всеки ден при същите условия, до момента в който останат единствено двама претенденти.

След това двамата последни претенденти ще бъдат подложени на гласоподаване от редовите членове на Консервативната партия, които са общо към 200 000 души. Ще се проведат предизборни диспути в цялата страна, а спечелилият в това гласоподаване ще размени Джонсън на поста министър-председател.

Джонсън влезе на " Даунинг стрийт " през юли 2019 година след сходен развой, последвал оставката на Тереза Мей. Тя остана на поста водач и министър-председател, до момента в който се организираше двумесечният конкурс за лидерския пост и след приключването му се отдръпна незабавно. Джонсън пое поста на 24 юли - ден след оповестяването на резултатите от гласуването на членовете на торите.

Брейди съобщи, че тазгодишната борба се обрисува да бъде " оживено " съревнование и че се надява то да докара до " същински, здравословен и градивен спор за бъдещата посока на Консервативната партия ".

" Трябва да сме сигурни, че ще има рационално време, с цел да могат членовете на партията и страната да се срещнат с претендентите и да им зададат въпроси по време на районните срещи”, съобщи той пред медиите, като добави, че има предпочитание „ да приключим с това допустимо най-гладко, чисто и бързо”.

Брейди съобщи, че следва да се проведат към десетина срещи с членове на партията, някои от които ще бъдат онлайн.

Комисия 1922 година искаше да завърши парламентарните стадии на състезанието преди Общините да излязат в шестседмична почивка на 21 юли.

Джонсън беше заставен да подаде оставка предходната седмица, откакто загуби поддръжката на по-голямата част от депутатите консерватори. Масовите министерски оставки в сряда предходната седмица, провокирани от напускането на неговия министър на опазването на здравето Саджид Джавид и на финансите Риши Сунак предходния ден, направиха невероятно назначението на ново държавно управление от негова страна.

Министерските напускания бяха ускорени от поредност кавги за персоналното и професионалното държание на Джонсън, чиято кулминационна точка беше яростният спор за назначението на неговия заместник-главен секретар Крис Пинчър, върховен държавен чиновник, който подаде оставка този месец, откакто беше упрекнат, че е опипвал двама мъже в частен клуб. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР