Премиерите на Р България Кирил Петков и на Р Северна

...
Премиерите на Р България Кирил Петков и на Р Северна
Коментари Харесай

България и РСМ подписаха три меморандума след съвместното заседание на правителствата

Премиерите на Р България Кирил Петков и на Р Северна Македония Димитър Ковачевски дават брифинг с акцентите след извършеното през днешния ден взаимно съвещание на двете държавни управления в София.

Преди съвещанието беше извършен диалог на четири очи сред двамата министър председатели.

След взаимното държавно съвещание, се подписват следните публични документи сред двете страни:
Меморандум за съгласие за съдействие в региона на земеделиетоМеморандум за съгласие за развиването на превоза - жп връзката София - СкопиеМеморандум за съгласие за поддръжка и поощряване на дребните и междинни предприятия
Когато още на първата среща имаме три действителни подписани меморандума по доста основни и значими въпроси, това е образеца за новия метод с нова сила и действителни резултати. Министрите показаха най-малко 10 действителни задания, които си слагат. Радвам се да кажа, че идната среща на тези работни групи е единствено след една седмица. Историческата група ще има най-малко 3 срещи в идващите месеци. Виждат се голямата синергия и преимущества, в случай че има добросъседство, съобщи министър председателят Кирил Петков.

Тези меморандуми имат съществена цел - икономическото развиване на целия район. Това ще усъвършенства стандарта на живот. Добросъседството ще бъде сложено на фундамент, акцентира министър председателят.

Транспортната група показа, че кулоар номер 8 е излязъл от европейските коридори, а през днешния ден го връщаме на картата. Имаме доста да наваксваме, само че имам вяра че ще наваксаме бързо. Заедно сме устремени, добави Петков.



Първата група за стопанската система изключително за енергетиката, туризма към този момент има собствен проект. Това се отнася и за групата за просвета и обучение. Имаме съответни планове, изключително в естествените науки. Има проект за специалистите по секторите. Искам да благодаря и на историческата комисия, съобщи от своя страна министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски.

Днес, когато всяка група показва резултати, историческата комисия има друго равнище на възторг и нов режим на робата. Това, че ще има 3 срещи за 4 месеца - с цел да се свършва работа, би трябвало да има обща градивна рамка. Професорите от двете страни демонстрираха, че има градивен звук, добави министър председателят Кирил Петков.

Преди 7 дни отворихме нов разговор. Работните групи са водени от министрите, което демонстрира политическа воля. Но в тях има и специалисти от действителния браншове. Ние с Петков говорихме за политика и в Скопие, и тук. Ако сме споделили, че ще има авиолиния - триумф би означавало тя да тръгне от първи март. Критерият за триумф е да има построени пътища. Критерии за триумф е посредством диалог на комисиите да реализираме контракт и да имаме първа конференция за участието на РСМ в Европейски Съюз, съобщи Ковачевски.

Министерствата на външните работи ще работят в паралел по политическите въпроси. Хубавата вест е, че през днешния ден поставихме рамката за тази обща работа. Надяваме се историческата комисия да даде резултати в политически аспект.

Всеки човек от нашата позиция знае, че всеки ден ще има рецесии за решение. Ние сме тук, тъй като не се опасяваме от рецесии и знаем по какъв начин да ги решаваме. В ден като днешния усещаме, че има за какво да се става заран и да се прави тази работа, сподели в умозаключение Кирил Петков.



Министърът на земеделието на Република България Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски подписаха Меморандум за съгласие сред двете министерства и за съдействие в региона на земеделието, аграрните науки, селските региони и горското стопанство.

Документът планува задълбочаване на съдействието сред двете страни в аграрната област, посредством продан на научна и техническа информация и трансфер на експертни знания. Заложено е шерване на положителни практики, създаване и осъществяване на взаимни научноизследователски планове и трансгранично съдействие в региона на селските региони.

Българската страна се ангажира да споделя своя опит във връзка с използването на Инструмента на Европейски Съюз за предприсъединителна помощ.



План за развиването на плана за жп връзка „ София-Скопие “, оценка на капиталовата стойност и изследване на опциите за финансиране от Европейския съюз и интернационалните финансови институции, са част от дилемите на смесена група от български и македонски специалисти. Това се планува в Меморандум за съгласие за развиването на жп връзка „ София-Скопие “ сред Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на договаряния. Документът бе подписан от министъра на превоза и известията Николай Събев и министъра на превоза и връзките на Репубика Северна Македония Благой Бочварски.

Железопътната връзка е от значимо стратегическо и икономическо значение за жителите и стопанските системи на двете страни. Чрез построяването й ще се интегрират изцяло железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа.



Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер и министърът на стопанската система на Република Северна Македония Крешник Бектеши подписаха Меморандум за съгласие сред Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия, Република България и Агенцията за поощряване на предприемачеството, Република Северна Македония.

Меморандумът ще подкрепи развиването на двустранното икономическо съдействие сред двете страни. Като признават стратегическото значение на развиването на дребните и междинните предприятия за повишение на заетостта, икономическата и обществената непоклатимост, страните по меморандума се договарят да подкрепят предприятията от съответните страни и да открият и поддържат разнообразни форми на съдействие.

В Меморандума се планува ИАНМСП и Агенцията за поощряване на предприемачеството да бъдат сътрудници в региона на развиването на дребните и междинните предприятия, като дават действителни благоприятни условия за разширение на бизнес контактите сред предприятията от двете страни. Поемат се отговорности за продан на бизнес-информация, обвързвана с търговията, опциите за вложение, политиката и ограниченията, подхванати от всяко от двете държавни управления за поощряване на интернационализацията на дребните и междинните предприятия.

Двете страни ще си сътрудничат при образуване на промоционални прояви в услуга на дребните и междинните предприятия като замяна на визити на бизнесмени, образуване на присъединяване им в бизнес конгреси, конференции, семинари, търговски панаири, изложби, визити на делегации и други.



По-късно следобяд президентът Румен Радев ще се срещне с премиера на Р Северна Македония Димитър Ковачевски, на който следва среща и с ръководителя на Народното събрание.

Всички детайлности от от знаковите срещи очаквайте онлайн на и в излъчванията вести " По света и у нас ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР