Премиерите на Гърция и на Македония - Алексис Ципрас и

...
Премиерите на Гърция и на Македония - Алексис Ципрас и
Коментари Харесай

Променят името на летището в Скопие

Премиерите на Гърция и на Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, разговаряха повече от 2 часа в коридорите на годишната среща на Световния стопански конгрес в Давос.

Основната тематика на първата двустранна среща на такова равнище за последните 7 години беше разногласието за името на някогашната югославска република.

Ципрас и Заев показаха положителната си воля на своите държавни управления за намиране на решение след траялото 27 години опълчване, както и за ускорение на договарянията.

Гръцкият министър председател се ангажира, че при благосклонност от страна на Скопие гръцкият парламент ще поддържа македонската кандидатура за участие в Европейски Съюз и НАТО. Заев от своя страна разгласи, че като първи жест в тази посока летището на Скопие към този момент няма да се споделя " Александър Велики ", а автомагистралата със същото име към този момент ще се споделя " Приятелство ".

По-рано през днешния ден македонското държавно управление разгласи, че е почнало да проучва рамката за идните договаряния с Гърция, която предложи медиаторът от Организация на обединените нации Матю Нимиц.

В Скопие се приготвят съвещания за намиране на консенсусна македонска позиция по тематиката - с присъединяване на премиера Зоран Заев, президента Георге Иванов и водачите на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицовски.

Очаква се Нимиц да дойде в Скопие на 31 януари. Планира се той да беседва с политическото управление на страната на 1 февруари. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР