Премиерите на България и Гърция Кирил Петков и Кириакос Мицотакис

...
Премиерите на България и Гърция Кирил Петков и Кириакос Мицотакис
Коментари Харесай

Петков и Мицотакис откриха интерконектора

Премиерите на България и Гърция Кирил Петков и Кириакос Мицотакис се включиха в откриването на Междусистемната газова връзка Гърция - България.

Интерконекторът ще свърже газопреносните мрежи на двете прилежащи страни, осигурявайки достъп на страната ни до Южния газов кулоар и до нови източници на природен газ. На церемонията участва и енергийният министър на Азербайджан.
Този конектор ще трансформира енергийната карта на района, ще докара до действителна диверсификация, като още в идващите няколко седмици ще получаваме азербайджански газ и ще сложим завършек на съветския монопол.

Това съобщи министър председателят в оставка Кирил Петков в Комотини, където дружно с гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис означават финала на строителството на интерконекторната газова връзка сред двете страни.
Днешният ден ще остане в историята на връзките ни с Гърция и знак на устрема ни към политическа, икономическа и енергийна самостоятелност. Стартирането на интерконектора сред България и Гърция е паметно събитие и изпитвам горделивост, че оглавявах държавно управление, което съумя за 6 месеца да приключи този план, за който се говореше от години, разяснява Петков.

Той поздрави и премиера Мицотакис за всеотдайната му политическа поддръжка, както и управлението на компанията реализатор ICBG за това, че са устояли на всички политически, стопански и епидемически трудности.
" Нека си напомним, че единствено преди месец още веднъж дружно с Мицотакис поставихме началото на построяването и на терминал за полутечен природен газ в Александуполис. Тези планове са подкрепени и от Европейска комисия, и от Азербайджан, което ще помогне за това да се открие ново геополитическо другарство ", акцентира министър председателят в оставка.

Според него географската непосредственост на България и Гърция основава безчет предпоставки за взаимна инфраструктура и в други посоки: Кризата в района на Черно море форсира осъзнаването, че българската стопанска система ще се нуждае от ден на ден от гръцките пристанища в Егейско море и желая още веднъж да заявя ползата на България да бъде част от пристанищата в Александруполис и Кавала, съобщи Петков.

И добави, че 30% от българския импорт на ток е от Гърция, както и 44% от вноса на пшеница и 40% - от царевица, което показвало какъв брой огромни са общите ни ползи и изгоди.

" Запитан от какво човек има най-голяма потребност и изгода, Сократ е дал отговор: да имаш правилен другар ", цитира Петков фамозния мъдрец, а по-късно се обърна към гостите на британски и им описа, че когато завършвал " Харвард ", на студентите им е казано, че координацията се случва, когато имаш положителни координатори - би трябвало да имаш предан водач и другар с общи цели и точно това се е случило през последните месеци.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР