Премиери, партийни лидери и еврокомисари от семейството на социалистите се

...
Премиери, партийни лидери и еврокомисари от семейството на социалистите се
Коментари Харесай

ПЕС: Цялостно европейско решение за миграцията, а не мерки „на парче“

Премиери, партийни водачи и еврокомисари от фамилията на социалистите се сплотиха към нуждата от промяна на европейската политика за миграцията на координационна среща, проведена от ПЕС.

Тя се организира директно преди Европейския съвет, който през днешния ден и на следващия ден ще разиска последните развития по тематиката предвид на поставения период от Европейската комисия за намиране на консенсус до края на Българското председателство.

„ През последните дни в обществения спор за миграцията се постановат две съществени тези. От една страна виждаме безапелационен отвод за демонстрация на каквато и да е взаимност от страни, ръководени от десницата. От друга, се стартира концепцията за заменяне на общоевропейския метод с двустранни съглашения вътре в Европейски Съюз, както и с трети страни “, съобщи президентът на ПЕС Сергей Станишев след срещата, в която взеха присъединяване и министър-председателите на Португалия, Швеция, Малта, Словакия, Испания, Гърция и Македония.

„ Позицията на министър председателите от фамилията на ПЕС е безапелационна – миграцията се нуждае от изцяло европейско решение. Идеите, които са на дневен ред в Европейския съвет, са следващите ограничения „ на парче “ и целят краткотрайно усмиряване на пристрастеностите и отсрочване на намирането на резистентен компромис. Това е от изгода само за страните надалеч от горещите точки по границите на Европейски Съюз, които не желаят никаква взаимност и преразпределение на бежанци. Този метод освен не взема решение проблеми, само че и слага в тежка обстановка страните на първа линия, включително България “, добави той.

Станишев разяснява и предложенията за създаване на центрове за настаняване на търсещи леговище отвън територията на Европейски Съюз.

„ Прехвърляне на отговорността на хипотетични трети страни, които в действителност нямат никакво предпочитание за сходни покупко-продажби, е като че ли в отговор на вътрешнополитически проблеми в някои европейски столици, в сравнение с действителен опит за намиране на решение. Рискуваме още веднъж да сложим режими с спорни способи на ръководство в мощна позиция по сходство на съглашението с Турция “, съобщи Станишев.

Според него ставаме очевидци на огромна корист от популисти и националисти по тематиката.

„ Пристигналите мигранти през последните месеци са в пъти по-малко спрямо предходни години и актуалната обстановка няма нищо общо с картината от 2016 година Европейски Съюз би трябвало да откри солидно и работещо решение в този момент, с цел да не изпаднем в обстановка, в която всеки е самичък за себе си при пораждане на нови рецесии. “, добави в умозаключение водачът на ПЕС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР