Премиерата на Записки по едно предателство“ – новия филм на

...
Премиерата на Записки по едно предателство“ – новия филм на
Коментари Харесай

Записки по едно предателство“ на Георги Дюлгеров с премиера за 80-ия юбилей на режисьора

Премиерата на „ Записки по едно изменничество “ – новия филм на режисьора проф. Георги Дюлгеров, по „ Записки по българските въстания “ от Захари Стоянов ще бъде на 29 септември в чест на 80-годишния празник на създателя. 

В края на юни стартира акцията по филмовия прочит на измяната и гибелта на Георги Бенковски и другарството му със Захари Стоянов, разказани в „ Записките ".

Това е втори опит на Георги Дюлгеров да направи филм по „ Записки по българските въстания “ след неосъществения „ Да отвориш рана “ през 1975 година, в който основната роля щеше да бъде поверена на Руси Чанев, напомнят от екипа на режисьора.

В основните функции в този момент влизат Пламен Димов – като Бенковски, Иван Николов – като Захари Стоянов, Ивайло Христов – като дядо Вълю, предателя на Бенковски.

Десет години след Освобождението, Захари Стоянов среща на лобното място на Георги Бенковски неговия изменник, дядо Вълю – един от многото с хъс за независимост, неуспели да надмогнат себе си и трансформирали се в предатели.

В своите 94 минути филмът предлага правилен на спомените на Захари Стоянов взор към срещата му с Бенковски, опитите му да провежда хора, които до момента за нищо не са проведени – млади, напряко деца, неопитни, неуки, неможещи, всеки един необикновен, достигнал до друго място в пътя си като човек, искащ свободата или не напълно.

„ Този филм е за едно огромно другарство сред двама мощни, почтени мъже. За свободата вътре и отвън нас, за невъзможността да бъдеш свободен, в случай че вътрешно си плебей – без значение на кого. Захари Стоянов не прости измяната на дядо Вълю, той го пожалва.

Пожалва го, тъй като не има вяра, че българите сме предателско племе. Вярва, че всеки има личен път. И историята на един народ е точно това – низ от доста персонални истории и препречени пътища, които в последна степен ни демонстрират през какви стадии сме минали в развиването си като народ “, споделя проф. Георги Дюлгеров, режисьор и сценарист на кино лентата, който тази година получи и премията за изцяло творчество на Съюза на българските кино дейци.

Оператор на кино лентата е Веселин Христов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Мила Искърова, а като художник по костюмите дебютира Стамена Стоева, студентка на Георги Дюлгеров.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР