Премиерът в оставка Николай Денков сезира ад хок прокурора Даниела

...
Премиерът в оставка Николай Денков сезира ад хок прокурора Даниела
Коментари Харесай

Николай Денков сезира специалния прокурор за натиск върху главния секретар на МВР


Премиерът в оставка Николай Денков сезира пъкъл хок прокурора Даниела Талева за извършен напън върху основния секретар на МВР  Живко Коцев от изпълняващия функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов. От пресцентъра на Министерския съвет прецизират, че в сигнала до Талева се съдържат обстоятелства и условия, станали известни на Денков при осъществяване на служебните му отговорности.

В основата на сигнала е вербален и писмен отчет от Коцев, предизвикващ основателни подозрения за възможното осъществяване на закононарушение от страна Сарафов. В него основният секретар на Министерство на вътрешните работи твърди, че 03.04.2024 година е бил застрашен, че в случай че не подаде оставка, ще бъде притеглен като обвинен за тежко закононарушение и арестуван под стража от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов и административния началник на СГП прокурор Илияна Кирилова. Това е станало в наличието на нейния заместител Христо Кръстев, както и на ръководителя на Антикорупционната комисия Антон Славчев.

Същата вечер напън върху Коцев оказал и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който му е дал авансово направено заявление, че подава оставката си и настоял за незабавното му сключване, разказва случилото Денков..

И формулира шест въпроса за инспекция от специфичния прокурор, който може да проверява основния прокурор и неговите заместници Даниела Талева:

1. Проведена ли е среща сред и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, административния началник на СГП прокурор Илияна Кирилова и в наличието на нейния заместител Христо Кръстев, както и на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията Антон Славчев и основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев на 03.04.2024?

2. В случай че такава среща фактически се е състояла, каква е била задачата ѝ и за какво представителите на всички тези институции взаимно организират срещи с основния секретар на Министерство на вътрешните работи? В осъществяване на кое тяхно законово пълномощие и въз основа на кое правно съображение? Съгласно последните промени на Конституцията на Република България и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов е само административен началник на ВКП, което слага и въпроса за какво и в какво качество той персонално е участвал на тази среща?

3. Защо в деня на срещата е осъществено претършуване на дома на Живко Коцев и има ли връзка сред гореописаната среща и дейностите по претършуване на дома на господин Коцев? 

4. Кой е провел и координирал представителите на всички тези институции за присъединяване в тази среща и забъркани ли са трети лица, включително и политици, които са открили контакт с тези лица, с цел да провеждат срещата?

5. Имало ли е среща сред Калин Стоянов и Живко Коцев вечерта на 03.04.2024? Откъде Калин Стоянов е знаел, че Живко Коцев ще подаде оставка и кой е изготвил попълнено с персоналните данни на  Коцев заявление за оставка преди тази среща?

6. Оказвани ли са напън и/или насила върху Коцев от горепосочените длъжностни лица и в случай че да - с каква цел? Има ли трети лица, включително политици, които са претендирали от тези лица тези дейности?

Министърът на правораздаването изиска от Инспектората към Висшия правосъден съвет и от Висшия прокурорски съвет осъществяване на цялостна инспекция за определяне на обстоятелствата и вероятно осъществяване на дисциплинарна отговорност за посочените административни ръководители в прокуратурата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР