Премиерът в оставка Кирил Петков вярва, че си е спечелил

...
Премиерът в оставка Кирил Петков вярва, че си е спечелил
Коментари Харесай

Петков за Times: Мога да се боря с корупцията, но не и с руско вмешателство

Премиерът в оставка Кирил Петков има вяра, че си е спечелил могъщи врагове в Русия, когато е поставил завършек на зависимостта на страната си от нея във връзка с доставките на газ.

Това написа журналистът Том Кингтън в английското издание Times.

Петков декларира в изявление пред журналиста, че е научил скъп урок за битката против корупцията в Източна Европа по време на късото си ръководство на България.

"Ние ограничихме корупцията на локално равнище, само че открихме, че имаме по-голям зложелател: съветското въздействие ", споделя министър-председателят в оставка.

"Ние не разбирахме, че корупцията и съветското въздействие в България са едно и също нещо. Корупцията е най-хубавият инструмент на външната политика на Москва на Балканите ", добавя той.

Петков е решен да се бори против търговията с въздействие на съветския президент Владимир Путин в Източна Европа, само че се притеснява, че Русия счита да го смъкна от власт вечно, написа английското издание, представено от Българска телеграфна агенция.

То прибавя, че проблемите за Петков са почнали през април, когато той отказал да заплаща за газ на Москва в рубли и по-късно сключил договорка за различни доставки от Азербайджан.

"Азерският газ струваше три пъти по-малко от газа от Газпром, само че предходното държавно управление някак си се беше отказало от него. Те споделиха, че нямало газопровод, само че се оказа, че имаме съществуваща връзка, която е задоволителна. Някой беше направил договорка да заплаща три пъти повече ", декларира Петков. "Трябва да си извънредно малоумен – или подкупен – с цел да направиш това ", прибавя той.

Според Петков Москва дала отговор на този ход, като подхранила съпротива в Народното събрание, което и довело до вота на съмнение към неговото държавно управление предишния месец.

В изявлението той загатва и 70-те изгонени съветски дипломати, митническия пункт "Капитан Андреево " и ветото за Република Северна Македония, като твърди, че зад всички тези кавги стоят съветски ползи или ползи на проведената престъпност.

В края на изявлението българският министър председател в оставка твърди, че към момента би могъл да победи незаконните олигарси в България.

"Осъзнах, че има 20 основни лица ", споделя Петков. "Корупцията не е публикувана в системата. Всичко опира до основни хора в държавното управление и към 20 души в частния бранш – дълготрайните играчи. Ако имахме изцяло самостоятелен прокурор, тази страна можеше да бъде прочистена за година ", твърди пред английското издание Кирил Петков.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР