Премиерът Николай Денков продължава да настоява да заеме поста на

...
Премиерът Николай Денков продължава да настоява да заеме поста на
Коментари Харесай

Денков не отстъпва: Ротацията ще стане най-лесно, ако стана външен министър

Премиерът Николай Денков продължава да упорства да заеме поста на външен министър, само че към този момент акцентира нов претекст - че по този начин най-лесно ще стане ротацията. До през вчерашния ден аргументът му беше, че посредством Външно министерство ПП-ДБ желаят да има изход на открито и да се чува гласът на партията му пред евроатлантическите сътрудници.

 

" Краткият отговор е, тъй като по този начин най-лесно може да се направи ротацията. Сменяме си местата с госпожа Габриел и след 9 месеца още веднъж връщаме назад обстановката, която е в този момент. Без да има потребност от спомагателни промени. С Мария Габриел обсъждаме разновидности и когато има извънредно решение, ще бъде чуто. Не може ротацията да бъде " ябълката на раздора " и по тази причина търсим решение ". Така отговори премиерът на въпрос за какво от ПП-ДБ желаят той да поеме поста на министър на външните работи след ротацията. 

 

Днес Денков акцентира, че от ПП-ДБ не се пробват да вземат нещо от ГЕРБ във връзка на разногласието в " сглобката " за това кой да поеме поста на министър на външните работи след ротацията.

 

Това, което ГЕРБ заблуждава публиката е, че нямат отношение към министрите и регионалните шефове. Още, когато създавахме кабинета, обсъдихме дружно кои са вероятните лица и тогава бяха давани оферти от разнообразни хора, настоя той.

 

РОТАЦИЯТА


" Ако създадем ротацията, тъй че с Мария Габриел единствено да си сменим местата, те ще имат същия брой министри, същите хора. Единствената разлика е, че външният министър ще е станал министър председател - това е покачване, не намаляване.Тази теза, че ГЕРБ ще бъде ощетен, е безусловно несъстоятелна ", безапелационен бе той.

 

Днес министър-председателят отговори на въпроси на жители и публицисти във връзка 8 месеца от встъпването на държавното управление.

 

Денков по този начин и не даде категорочен отговор на въпроса дали има реализирано единодушие сред него и Габриел за Външно.

 

" Беше вкарана малко повече драма, в сравнение с би трябвало да има. Не мисля, че е имало искри сред нас с госпожа Габриел. Напротив, ние обсъждаме разновидности и ще продължим да обсъждаме, тъй че когато има извънредно решение, то ще бъде чуто ", каза Николай Денков във връзка на разногласието в обединението за това кой да поеме поста на министър на външните работи след ротацията.

 

Смятам, че тонът от последните дни, в който беше казано, че това не може да бъде ябълка на раздора, която да счупи държавното управление, е верният звук. Търсим решение, сподели министър председателят.

 

МИНИСТРИТЕ НА СА ПЕШКИ

 

Министрите ми сигурно не са пешки на никого. Един министър има голяма власт, би трябвало да се отнасяме с почитание към тези хора. Да се приказва с неуважение към тях, не подхожда на институциите. Президентът в никакъв случай не ми се е обаждал да ми споделя какво да върша, когато бях длъжностен министър. Никога не съм се чувствал пешка, когато съм имал такива отговорности. Всеки би трябвало да знае какви са пълномощията му в институцията, която е, и да си гледа работата, сподели министър председателят.

 

Това, което виждаме през последните 8-9 месеца са непрекъснати опити на някои институции да показват властта като че ли е тяхна, продължи той.

Според него е редно министрите да са специалисти, които имат лично мнение и могат да го отстояват. " Това придава мощ на този Министерски съвет, това е, което прави един тим мощен. Този тим не трябва да се разцепва на фракции, това не се е случило и то прави тима мощен ", сподели министър председателят.

 

Областните шефове също ще бъдат прегледани дружно с министрите, въпреки последните да са с преимущество. Не бих споделил, че някой би трябвало да бъде заменен, единствено тъй като му се желае оставката. Трябва да се огледа какви са причините и имали аргументи, оставки се желаят от всевъзможни хора и по най-различни аргументи, сподели още той. 

 

МИГРАНТИТЕ

 

Съгласно съглашението, което е подписано през 2007 година, а по-късно през 2013 година, остава същото. Ние одобряваме някаква численост, само че връщаме и такава в страните на генезис. От 2007 година до момента има динамичност, която не е довела до никакви съществени проблеми в България. Бройките са от няколко десетки в годините до няколко стотици. Говоря за общите бройки. 113 индивида са били признати от Австрия през предходната година. В началото на тази година сме върнали повече хора, в сравнение с сме приели. Нищо изключително не се случва, просто опозицията се пробва да плаши хората, сподели министър председателят.


Министрите не са на една или друга партия. Те са хора, които са определени, откакто са получили утвърждението и на двете страни от партийните водачи. Сега ще са с утвърждение на двамата министър председатели. Те би трябвало да си правят работата и да нямат партийни пристрастия. Разбира се, в случай че не се оправят, би трябвало да си отидат по професионални аргументи, акцентира Денков.

 

ЕВРОЗОНАТА


" Първият въпрос е по кое време да бъде квалифициран и оповестен първият конвергентен отчет. Дискутираме дали да не бъде изработен по принцип през годината. Ако решат да си остане през май, както нормално, можем да желаяме ексклузивен към края на годината. Отличници сме по три от четирите индикатора, които имат значение за приемането ни - закрепеният курс на лв. към еврото, външният дълг, както и бюджетният недостиг. Единственият ни проблем е инфлацията, което е обвързвано най-много с външни аргументи ", уточни Денков.

ШЕНГЕН

" В момента с Австрия не се водят договаряния, обсъждаме с Европейска комисия какви да бъдат идващите стъпки. Редно е процесът да бъде съгласуван от нея. Очевидно е, че единствената опозиция идва от няколко австрийски политици, имаме цялостна поддръжка от всички останали сега. Решението не зависи от българските управляващи, само можем да усилваме външната граница и да понижаваме броя на миналите незаконни мигранти ", съобщи той.

НОТАРИУСА И СЪДЕБНАТА РЕФОРМА

" Още един случай с преплетени ползи в правосъдната система. Тя е обвързвана с политическо въздействие. Имаме заменен основен прокурор, борим се за правосъдна промяна. Надявам се този случай да приключи с разплитане на всички зависимости и който ги е употребявал за въздействие върху каузи, да получи наказване. В Народно събрание могат да обезпечат хора с висок морал, с цел да няма приемливост и такива случаи да не се възпроизвеждат още веднъж ", акцентира Денков.

Според него оставките в Софийската прокуратура са знак за разплитане на зависимости.''Трябва да се стигне до края. Добре е, тръгвайки от прокуратурата, да се стигне и до политиците, осигурявали " чадъри ". Главният прокурор да обезпечи организация да се разкрие съставът на така наречен клуб на магистрати ", счита министър председателят.  

 

 

Очаквайте продължение

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР