Премиерът Николай Денков пристига днес в Брюксел за участие в

...
Премиерът Николай Денков пристига днес в Брюксел за участие в
Коментари Харесай

Премиерът Денков ще участва в двудневна среща на върха между държавите от ЕС и Латинска Америка

Премиерът Николай Денков идва през днешния ден в Брюксел за присъединяване в двудневна среща на върха на страните от Европейски Съюз и от Общността на латиноамериканските и карибските страни. Това е третата сходна среща и първата от 2015 година насам, се отбелязва в известие на Съвета на Европейски Съюз. Припомняме, че връзките с Латинска Америка са измежду водещите задания, избрани от Испанско председателство на Съвета на Европейски Съюз до края на годината.

Срещата на върха е опция за по-нататъшно подсилване на съдействието, за разискване на взаимната работа за реализиране на обективен дигитален и природосъобразен преход, както и за изложение на обща ангажираност с учредения на правила интернационален ред, допълват уредниците. Тя ще бъде съпредседателствана от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и министър-председателя на Сейнт Винсънт и Гренадини Ралф Гонсалвеш като временен ръководител на Общността на латиноамериканските и карибските страни. Ще вземат участие също ръководителят на Европейската комисия и висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността.

Двете организации имат дългогодишно съдействие, построено на общи полезности и споделен ангажимент към демокрацията, зачитането на правата на индивида и на върховенството на закона, се добавя в известието. Двата района споделят общо виждане за запазване на околната среда.

Дневният ред на срещата планува участниците да обсъдят опциите преходите към цифровизация и незамърсяваща стопанска система да бъдат обществено обективни. Ще бъдат разисквани съдействието в многостранни конгреси, мирът и стабилността, търговията и вложенията, икономическото възобновяване, старания за битка с измененията в природата, научните проучвания.

Първата среща ЕС-Общност на латиноамериканските и карибските страни се състоя в Сантяго през 2013 година, а идната бе свикана в Брюксел преди осем години.

Общността на латиноамериканските и карибските страни бе основана през 2010 година и включва 33 страни от района за да ги сплоти, да усъвършенства политическия разговор и да насърчи публичното и културното доближаване.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР