Премиерът Николай Денков отговори на критиките на президента Румен Радев,

...
Премиерът Николай Денков отговори на критиките на президента Румен Радев,
Коментари Харесай

Денков: Кога Радев има собствено мнение - като подписва декларация за Украйна или когато повтаря руски опорки

Премиерът Николай Денков отговори на рецензиите на президента Румен Радев, отправени по-рано денем. Министър-председателят направи това с три цитата, съобщи: " Русия би трябвало неотложно да спре тази война и да се изтегли от Украйна ", " Ние сме в цялостна поддръжка на държавното управление и на хората на Украйна в тяхната героична отбрана на тяхната страна. Ние препотвърждаваме нашата безусловна поддръжка на украинската самостоятелност и териториална целокупност в границите на интернационално приетите и граници, в това число и интернационалните води ", " Руската федерация е най-съществената и директна опасност за стабилността на страните членки на Северноатлантическия пакт, а също по този начин и на мира и стабилността в Евроатлантическата област ".

Денков разясни, че това са цитати от Мадридската декларация от 29 юни 2022 година, 4 месеца след началото на войната, на която е участвал президентът Радев и която е излязла от името на всички държавни ръководители. „ Така че моят въпрос е по кое време нашият президент е имал свое мнение, когато е подписвал тези цитати или когато през днешния ден повтаря едни съветски опорки, които нямат нищо общо с това, което показват членовете на Европейския съюз и членовете на НАТО като позиция на нашите общи страни ”, съобщи министър председателят.

На въпрос, дали гледа на въоръжените ни сили като склад за непознати въоръжени сили, той сподели: „ Отговорът е обвързван с това какъв е националният интерес и какво желае България да обезпечи през идващите седмици и месеци като отбрана на този народен интерес. Нашият народен интерес е войната да спре, колкото може по-бързо, само че това няма да стане с апели към Украйна. Както ясно става от тази декларация, войната е стартирана от Русия и най-лесният, най-бързият метод е Русия да изтегли войските си от територията на Украйна и тогава войната може да спре за един ден, както видяхме от похода на Пригожин ”.

" Втория метод да осигурим нашата непоклатимост и отбрана е да изградим нашите военни сили и да ги интегрираме в НАТО, тъй като това е единствената гаранция, която имаме сега за отбрана на националната си сигурност. Така че, по никакъв метод не мога да преглеждам изпращането на едни БТР-и, които в никакъв случай не са употребявани в тази страна, които стоят в складовете повече от 40 години и са били забравени в тези хранилища, като опасност за нашата национална сигурност ”, добави Денков.

Критика от Радев към властта пристигна и за това, че по време на Срещата на върха във Вилнюс, откакто огромните страни са изразили песимистичност, че в този момент е моментът Украйна да се причисли към НАТО, то и българското държавно управление е трансформирало мнението си, че в този момент не е моментът.

" Тук позицията постоянно е била изцяло поредна, най-малко от моя страна. Украйна би трябвало да бъде член на НАТО, тъй като това ще бъде най-хубавият метод тя да отбрани и себе си, а също по този начин и страните, които са след нея по линията от Русия към Източна и по-късно Централна и Западна Европа. Така че, Украйна, която е член на НАТО, би била извънредно сериозна гаранция и за нашата сигурност като страна. Друг въпрос е, че нейното приемане в НАТО може да стане единствено тогава, когато разрешават изискванията. Именно, откакто спрат бойните дейности и да са ясно открити границите ”, отвърна Денков.

Коментар от министър-председателя пристигна и за думите на Радев, който уточни, че " Украйна упорства да води тази война. Но също по този начин би трябвало да е ясно, че сметката се заплаща от цяла Европа ”: " Напротив, този, който упорства да води тази война, е кръгът към Путин. Те започнаха войната. Пак споделям - най-бързият метод тази война да спре е същият този кръг да каже на войските си „ Изтеглете се от територията на Украйна ”. И войната ще спре за един ден ”, е мнението на премиера.

Заради напрежението сред „ Дондуков ” 1 и „ Дондуков ” 2 министър председателят акцентира, че постоянно е казвал, че институциите би трябвало да демонстрират почитание една към друга. „ Непрекъснато има провокации от страна на президентската институция. Аз няма да вляза в този звук. Ще давам отговор по метода, по който считам, че би трябвало да дава отговор институцията, която съставлявам и по метода, който пази българските национални ползи ”, безапелационен е Денков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР