Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел да отговарят на

...
Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел да отговарят на
Коментари Харесай

Денков и Габриел на изслушване в Народното събрание

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел да дават отговор на въпроси на депутати в първите за годината блицконтрол и парламентарен надзор, планува признатата за през днешния ден стратегия на Народното събрание.  

Парламентът стартира работа през днешния ден с промени в непрекъснати комисии. Точката беше включена в дневния ред по предложение на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. 

Парламентът освободи Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) като ръководител на Комисията по конституционни въпроси и избра на поста Надежда Йорданова („ Продължаваме промяната-Демократична България “). Досега Йорданова беше заместник-председател на комисията. Радомир Чолаков беше освободен и като член на Конституционната комисия. На негово място за член на комисията беше определена Анна Александрова (ГЕРБ-СДС). Чолаков стана член на Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество в Народното събрание на мястото на Анна Александрова. 

Ще има нарастване на възнагражденията на локалните чиновници, работещи в задграничните представителства и ще бъде повишен бюджетът на Изпълнителната организация за българите в чужбина. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на блицконтрола в Народното събрание. Тя отговори на въпрос, обвързван с модернизацията на дипломатическата работа.

Според нея „ съвременна и мощна дипломатическа работа ще бъде поръчител за това България да бъде фактор за непоклатимост в тази част на Европа и да покаже своята роля на иновационен водач “.

Габриел уточни актуализирането на наредбата за командировъчните средства на дълготрайно командированите чиновници. Наредбата не беше обновена от 2008 година, добави тя. За 2024 година бюджетът на Министерство на външните работи е повишен с над 13 млн. лева, сподели още Габриел.

Министерство на външните работи има нов организационен устав от декември, като смяната е за усъвършенстване и по-добра съгласуваност. За първи път ще има генерална дирекция „ Глобални въпроси “, изясни вицепремиерът.

Вчера депутатите се събраха на първо съвещание след ваканцията за коледните и новогодишните празници. Новата пленарна сесия на 49-ото Народно заседание беше открита тържествено с химна на Република България и химна на Европейския съюз, а парламентарните групи направиха изказвания за целите си през новия политически сезон. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР