Премиерът нареди проверка за новите питейни кладенци Нямаме актуална информация

...
Премиерът нареди проверка за новите питейни кладенци Нямаме актуална информация
Коментари Харесай

Кметът: от февруари няма изследване за урана

Премиерът подреди инспекция за новите питейни кладенци

Нямаме настояща информация какво е количеството на урана в питейната вода в Хасково, защото проучване не е правено от февруари 2018 година Нямаме мониторинг на водата, макар че настояхме за това, в това число пред Министерството на здравеопазването. Това декларира в своя позиция кметът на общината Доабри Беливанов. Само преди дни министър председателят Бойко Борисов подреди на Министерство на регионалното развитие да извърши инспекции на строителството на новите кладенци за питейна вода в Хасково. Проверката би трябвало да обясни по какъв начин върви осъществяването на обект " Допълнително спешно водоснабдяване на гр. Хасково ", който планува построяването на дублиращи кладенци за питейна вода, който да подсигуряват сигурността на здравето на жителите в района и решение на казуса с урана в питейната вода.

Четирите от кладенците в северна зона бяха подготвени още напролет на 2018 година, само че комисията, избрана от Министерство на регионалното развитие за приемането им е от есента. Така 5-6 месеца чакахме комисия, назначена от Министерство на регионалното развитие за приемането им. Няма по какъв начин за това закъснение да е отговорна общината, споделя кметът.

Той твръди, че съгласно неофициална информация, не са положителни първите проби на водата на кладенците в Узунджово, където би трябвало да се построи нов бунар, според решението на Министерски съвет.

Трябва да се знае, че общината няма никакво отношение към определянето на местата за кладенците. Те бяха избрани от ВиК, сумата за построяването беше декларирана също от сдружението. Общината имаше задължението да организира нужните законови процедури за възлагане на обектите, добавя той.

Кметът напомня, че Министерски съвет отпусна близо 2 млн. за кладенци и водопроводи откакто станя аясно че в хасковската вода има завишение на през април 2017 година Общината съблюдава процедурите и периодите, като всеки месец до 10 число регистрира в Министерство на регионалното развитие напредъка по работата. Нямаме забележки от страна на министерството. Подчертавам, че забавянето, което се получи, е поради нужда от осъществяване на законови процедури, бавене на документи от държавни институции, компании, ВиК и Басейнова дирекция. Това наложи да търсим съдействието на министри, с цел да ни издадат нужните документи забравени с месеци по бюрата, твръди още той.

В позицията си кметът подлага на критика ВиК – Хасково, за това че „ единствено разкопава улиците без да прави частична замяна на компрометирани сектори от водопроводната мрежа “. „ В същото време с редица неуредени въпроси / позволение за водовземане, санитарно охранителни зони и други / продава на нашите съграждани скъпа и некачествена вода “.

В края на м.г. Министерски съвет отпусна и 300 хиляди за канализация на ул. „ Враца “, само че не със съдействието на депутатите от ГЕРБ. Обявихме социална поръчка, само че средствата няма да са задоволителни за създаване на канализацията и ще търсим в допълнение финансиране, с цел да довършим обекта, споделя още кметът.

Че не е правено проучване на водата от февруари м.г., писахме преди време. Днес отвоно ще потърсим мнението на здравните управляващи и ВиК за обстановката с водата на Хасково. От април 2017 година има рекомендация тя да не се пие и да не се употребява за готвене.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР