Премиерът на Япония Шиндзо Абе и индийският му колега Нарендра

...
Премиерът на Япония Шиндзо Абе и индийският му колега Нарендра
Коментари Харесай

Моди и Абе дадоха старт на мащабен жп проект за $15 млрд.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе и индийският му сътрудник Нарендра Моди дадоха старт на строителството на първата високоскоростна жп линия в Индия, която до 2023 година би трябвало да свърже финансовата столица Мумбай с Ахмедабад, съобщи РИА Новости. Двамата водачи дадоха начало на плана в Ахмедабад с натискането на алегоричен бутон, като Моди посочи растежа от 80% на японските вложения в страната си.

Споразумението на стойност 15 милиарда $ бе подписано през 2015 година, като 81% от финансирането идва от Токио, който даде на Делхи 50-годишен заем с рента 0,1%. Крайният период за привършване на линията е 2023 година Но първият трен може да бъде пуснат още на 15 август 2022 година, когато Индия ще означи 75 години от независимостта си, съобщи транспортният министър Пиюш Гоял.

Средната скорост на влака ще бъде 250 км/ч и той ще взема дистанцията от 508 км за 2-3 часа според от броя на спирките.

Жп линията Мумбай-Ахмедабад влиза в по-мащабния план, наименуван “Диамантения четириъгълник ”. С негова помощ Индия възнамерява да свърже с високоскоростни влакове четири основни града – столицата Делхи, Мумбай, Ченай и Колката. Общата дължина на железопътните линии ще бъде към 10 000 км. Влакът-стрела е и част от амбициозния проект на Нарендра Моди да модернизира жп инфраструктурата след десетилетия на липса на вложения. Най-старата азиатска транспортна мрежа е строена под английско колониално ръководство преди повече от 160 години.

 22-100
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР