Премиерът на Великобритания Тереза Мей оцеля при решаващ вот за

...
Премиерът на Великобритания Тереза Мей оцеля при решаващ вот за
Коментари Харесай

Ключова победа на Мей в парламента за Брекзит

Премиерът на Англия Тереза Мей оцеля при решителен избор за Брекзит в Народното събрание, оповестяват Агенция Франс Прес, " Ройтерс " и " Гардиън ".

Камарата на общините отхвърли предложение, съгласно което държавното управление трябваше да получи утвърждението на Народното събрание преди да реализира дефинитивно съглашение с Европейски Съюз за Брекзит или преди да напусне съюза без договорка.

Поправка на народен представител от ръководещата партия щеше да даде право на глас на Народното събрание при положение на Брекзит без договорка с Европейски Съюз. Ключови консервативни " бунтовници " взеха решение да трансформират позицията си.

След като проевропейският народен представител от Консервативната партия Доминик Грийв съобщи, че ще поддържа предлагането на държавното управление за " логичен избор " в Народното събрание по окончателното съглашение за Брекзит, наподобява, че Мей съумя да избегне евентуален раздор в ръководещата партия.

Високорисковата тактика на Мей да се опълчи на разбунтувалите се в Консервативната партия се изплаща.

Опитът за обезпечаване на " логичен избор ", който може евентуално да даде на депутатите повече власт да предотвратят овакантяване на Европейски Съюз без съглашение, беше преодолян от 319 депутати против 303.

Последното затруднение пред законопроекта за овакантяване на Европейски Съюз беше отстранено, откакто множеството депутати гласоподаваха срещу импортирана корекция от някогашния основен прокурор Доминик Грийв.

Най-малко шест тори гласоподаваха срещу компромиса, който лейбъристките депутати отхвърлиха като неправилен.

Законопроектът ще бъде върнат в Камарата на лордовете по-късно през днешния ден.

Победата на Мей в Камарата на общините значи, че тя няма да има повече спънки в Народното събрание що се отнася до подсигуряване на съглашение с Брюксел.

Предложението, наречено Грийв 2, щеше да даде право на Народното събрание да гласоподава всяко съглашение за Брекзит и да има дума в процедурата, в случай че няма договорка до 21 януари. Въпреки че решението нямаше да бъде правно обвързващо, щеше да окаже спомагателен напън над държавното управление, което изпитва проблеми при договарянията с Европейски Съюз. Самият Грийв реши да гласоподава срещу препоръчаната от него корекция в последния миг.

" Успяхме да реализираме компромис без да разрушаваме държавното управление. Мисля, че някои хора не осъзнават, че ние бяхме много покрай това. Напълно почитам позицията на моите сътрудници, които не са съгласни, само че в случай че можем да реализираме компромис, можем да реализираме доста ", изясни Грийв позицията си, допълвайки, че " суверенитетът на Народното събрание е приет ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР